Το μετέωρο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η (χαμένη) μάχη με την ακρίβεια

Το μετέωρο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η (χαμένη) μάχη με την ακρίβεια

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος για να αντιληφθεί πως άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου πολιτεύονται έχοντας το μυαλό στις κάλπες. Ότι η χώρα μπαίνει άτυπα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο είναι ηλίου φαεινότερο, όπως είναι απολύτως κατανοητό από όσους διαβάζουν τις εξελίξεις πως η κυβερνητική μάχη με την ακρίβεια μοιάζει χαμένη, γεγονός που οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα μετέωρο βήμα…

Συνομιλητές του τονίζουν πως δεν τον έχουν δει ποτέ ξανά τόσο προβληματισμένο καθώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως η δίδυμη «καταιγίδα» της πανδημίας και της ακρίβειας ροκανίζει το πολιτικό του κεφάλαιο και απειλεί τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με την κοινωνία. Η ουσία, ωστόσο, παραμένει πως η κοινωνία περνάει δύσκολες ημέρες, γεγονός που αυξάνει τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Και ως γνωστόν η οικονομία είναι εκείνη που κερδίζει ή χάνει εκλογές.

Και ανασχηματισμός και εκλογές

Στην παρούσα φάση το δίλημμα για τον Πρωθυπουργό είναι εκλογές ή ανασχηματισμός. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως θα τα κάνει και τα δυο. Ανασχηματισμό λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα και εκλογές το φθινόπωρο ή στις αρχές του 2023, πανδημίας επιτρέποντος. Επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι να προκηρύξει εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, πριν μπει ο επόμενος χειμώνας. Επειδή όμως θέλει να είναι θεσμικός και να αποδεικνύει ότι κρατά το λόγο του, μην αποκλείετε την πιθανότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τις πρώτες εβδομάδες του 2023 ώστε να κάνει πράξη το λόγω του ότι το 2022 δεν είναι προεκλογική περίοδος.

Με σύμμαχο τις δημοσκοπήσεις

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν πως ποτέ ξανά στα σχεδόν τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδινε τόσο μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις. Μετράει τα ποσοστά της ΝΔ αλλά και τα επίπεδα της δικής του δημοφιλίας, ώστε να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και η μέτρηση που παρουσίασε το Ινστιτούτο Eteron, (Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή) επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δείχνει μεγάλη διαφορά στην απήχηση της Ν.Δ. στους πολίτες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 12,3%. Ποσοστό που βρίσκεται κοντά στα ευρήματα των μετρήσεων για την πρόθεση ψήφου (η μέτρηση δεν περιλάμβανε πρόθεση ψήφου). Ωστόσο αυτές οι τάσεις αλλάζουν πολύ εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη. Εφόσον τα χειρότερα στο μέτωπο της ακρίβειας είναι μπροστά μας.

Εκείνα τα ευρήματα, ωστόσο, που κρατούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι τα εξής:
-Στο ερώτημα «με ποιο κόμμα αισθάνεστε πιο κοντά» η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 34,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% και το ΚΙΝΑΛ 16%.
-Η υπεροχή της Ν.Δ. καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στο σύνολο της επικράτειας και ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης με εξαίρεση εκείνη των 17-24.
-Το 47,7% απορρίπτει την Αριστερά ως κάτι κακό, με το 61,8% να επιλέγει το «Κέντρο» ως κάτι καλό. Στο ερώτημα για τη Ριζοσπαστική Αριστερά (που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ) αρνητικά απαντά το 63,9%.
-Επίσης, το 46,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο «συνδικαλισμός» είναι κακό, στοιχείο που αποτυπώνει την αρνητική γνώμη των πολιτών για τους εργατοπατέρες.

Δείτε επίσης: Εξελίξεις στην Ουκρανία: Συναγερμός στην κυβέρνηση για το φυσικό αέριο – Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Loading