Το μυστικό ραντεβού Τσίπρα-Παπανδρέου στο Στρασβούργο – Τι είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί
(EUROKINISSI)

Το μυστικό ραντεβού Τσίπρα-Παπανδρέου στο Στρασβούργο – Τι είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί

Τετ α τετ Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου στο Στρασβούργο, με επίκεντρο τις διεργασίες στην ελληνική κεντροαριστερά αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΝΕΑ».

«Μυστικός δείπνος στο Στρασβούργο» γράφει το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ», αναφερόμενο στη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βρέθηκαν στο ίδιο αεροπλάνο και πήραν το ίδιο ταξί για να μεταβούν στο Στρασβούργο.

Η συνάντηση των Τσίπρα – Παπανδρέου έγινε στο πλαίσιο των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου τονίζεται πως δεν υπήρξε μυστική συνάντηση και ότι τέτοιες συναντήσεις είναι συνήθεις σε τέτοιες διεργασίες.

Λίγες μέρες πριν, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στο Στρασβούργο για το Συμβούλιο της Ευρώπης μαζί με άλλους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και την Κύπρο και μαζί, στην παρθενική του εμφάνιση, με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικό των αλλαγών που έχουν συντελεστεί από το 2010 έως το 2023 είναι ότι οι δυο τους δεν συναντήθηκαν μόνο στις κοινές συναθροίσεις των Ελλήνων συμμετεχόντων στο Συμβούλιο, με επίσημες προσκλήσεις σε επίσημα δείπνα, αλλά εθεάθησαν στο ίδιο τραπέζι, σε μια συζήτηση για δύο, σε έναν όχι και τόσο μυστικό δείπνο, αφού οι πρώην πρωθυπουργοί θα μπορούσαν αν ήθελαν να έχουν βρεθεί μακριά από αδιάκριτα μάτια.

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ, μόνο εκείνοι γνωρίζουν τι συζητήθηκε στο Στρασβούργο, αν αφορούσε μεταξύ άλλων και την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά και την πιθανότητα μιας μελλοντικής συνεργασίας, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν μεταξύ τους πλέον μοιάζουν πολύ διαφορετικές από αυτές που ήταν το 2010 όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου στοχοποιήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη περίοδο της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, περιέγραψε τη νίκη Δούκα ως νέα αρχή και ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Λίγες μέρες αργότερα επανήλθε στο ζήτημα της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων με αφορμή την επέτειο από την Αλλαγή του 1981, καλώντας ξανά σε συσπείρωση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων κατά του «αυταρχισμού» της συντηρητικής παράταξης, όπως είπε.

Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου βάζει τις συνεργασίες στον δημόσιο διάλογο ως τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της εκλογικής κυριαρχίας της ΝΔ, αποσυνδέεται όμως από το χρονοδιάγραμμα των ευρωεκλογών,  όπως τίθεται για παράδειγμα από τον Χρήστο Σπίρτζη, από τον Χάρη Καστανίδη (που κάνει λόγο για μετωπικό σχήμα ευρωεκλογών) και από τον Νίκο Κοτζιά που θα στείλει επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη για την έναρξη διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων. 

Αλλωστε η πρόταση για κοινή  κάθοδο δεν σκοντάφτει μόνο στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη διχογνωμία που υπάρχει για τη φύση της όποιας συνεργασίας, παρά τα ανοίγματα της Κουμουνδούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Παπανδρέου γνωρίζει, έλεγαν επιτελικά στελέχη μετά τη δήλωση στην Κοραή, πως οι συγκλίσεις δεν επιβάλλονται ποτέ ως τυχοδιωκτικές επιλογές κορυφής αλλά έρχονται από την κοινωνική βάση.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, αυτή είναι και η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη για την όποια συνεργασία, πως αυτή δεν μπορεί να γίνει για να βγουν τα κουκιά, αλλά πρέπει να  έχει την απαιτούμενη οργανική στήριξη από τα κάτω. Στόχος στο ΠΑΣΟΚ είναι ενόψει ευρωεκλογών να ακολουθηθεί το μοντέλο της Αθήνας, όχι όμως αυτό του δεύτερου γύρου, αλλά κυρίως του πρώτου με αμφίπλευρα ανοίγματα στον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της Αριστεράς, δηλαδή στον ενδιάμεσο χώρο και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ πατώντας πάνω σε φρέσκες προτάσεις σε πρόσωπα και πρόγραμμα.

Τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, με τους υφιστάμενους συσχετισμούς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το ίδιο θετικοί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα σημερινά δεδομένα, καθώς και πολλά στελέχη εκλαμβάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως παροχή σανίδας σωτηρίας σε ένα κόμμα που μετά την αλλαγή στην ηγεσία δεν έχει λάβει ακόμα την τελική μορφή με την οποία θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές – «βρίσκεται σε περιδίνηση» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την Κουμουνδούρου έκαναν ένα σχόλιο για πράσινη αλαζονεία, το οποίο εκλαμβάνεται ως μέρος του πακέτου ενός blame game για το ναυάγιο της όποιας προσέγγισης.

Σε επίπεδο ηγεσίας, η μοναδική επίσημη επαφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Στέφανου Κασσελάκη ήταν εκείνη η συζήτηση για τα συγχαρητήρια της εκλογής του δεύτερου όπου συμφώνησαν αόριστα πως πρέπει να τα πουν χωρίς ωστόσο να κλειστεί συγκεκριμένο ραντεβού.

Δείτε επίσης: Στ. Κασσελάκης: Στο κλαμπ της συντήρησης ανήκουν οι κληρονόμοι, όχι οι αυτοδημιούργητοι – Η θέση μου είναι για αυτοδύναμη Αριστερά

Loading

Play