Το νέο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και ΗΠΑ

Το νέο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και ΗΠΑ

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Το νέο αμυντικό δόγμα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα υπογραφεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών, καθιερώνει την πατρίδα μας ως τον κυριότερο αμυντικό εταίρο της Αμερικής στη Ν.Α. Ευρώπη.

Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 μήνες συνεχών και επίμονων διαπραγματεύσεων μέχρι τη στιγμή που οι Μαρκ Πομπέο και Νίκος Δένδιας κατέληξαν στους βασικούς άξονες της συμφωνίας, η οποία επιτρέπει στους Αμερικανούς να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας επί ελληνικού εδάφους και εντός ελληνικών στρατιωτικών βάσεων.

 Σε αυτό το διπλωματικό και στρατιωτικό “πάρε-δώσε”, ρυθμίζεται η χρήση της προβλήτας στο Μαράθι, εντός της βάσης της Σούδας, ενώ οριοθετείται η αμερικανική παρουσία  στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.  Από ελληνικής πλευράς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογία όπως η χρήση μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, όπως εκείνα που εδρεύουν στη Λάρισα, ενώ θα υπάρξει και  “φροντιστήριο” χειρισμού ελικοπτέρου μέσα από κοινή εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών.

Το νέο αμυντικό δόγμα είναι πιθανό να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, δεδομένου ότι ο Μαρκ Πομπέο θα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντηθεί το Σάββατο (05 Οκτωβρίου)στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταναστευτικό και Τουρκία στο “μενού” Μητσοτάκη-Πομπέο

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν οτι στο τετ-α-τετ των δυο ανδρών ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί τόσο στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, όσο και των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και το Αιγαίο.  Για την κυβέρνηση δεν υφίσταται προσφυγικό ζήτημα παρά μόνο μεταναστευτικό, ενώ η πολιτική που θα εφαρμοστεί άμεσα θα είναι σαφώς πιο αυστηρή από τη σημερινή.

Ήδη η κυβέρνηση προχωρά σε εντατικότερη φύλαξη των συνόρων, τόσο στη θάλασσα, όσο και στον Έβρο, ενώ αυστηροποιούνται και οι διαδικασίες ελέγχου για όσους έχουν εισέλθει στη χώρα. Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου και η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριμήνου, αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα, όπως επίσης και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία θα μεταφέρονται μέχρι την επαναπροώθησή τους όσοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Σχετικά με τα χερσαία σύνορα θα εγκατασταθούν περισσότερα παρατηρητήρια, ενώ θα ενισχυθούν και οι δυνάμεις του Λιμενικού στο ανατολικό Αιγαίο, όπου στις 23 περιπολίες θα προστεθούν και δυνάμεις της FRONTEX.

Loading

Play