Το “όλον ΠΑΣΟΚ”, η σοσιαλδημοκρατία και οι εκλογές

Αυλαία έριξε χθες το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με βασικό σύνθημα “Η κοινωνία στο προσκήνιο”.

Γράφει: Χρίστος Φιλιππούδης

Το Κίνημα που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έχει περάσει από χίλια κύματα και από την πρωτιά που απολάμβανε στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το 2009, τα επόμενα χρόνια έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Η Φώφη Γεννηματά κατά γενική ομολογία κράτησε όρθια την παράταξη τα δύσκολα χρόνια.

Μετά τον αδόκητο θάνατο της προέδρου Φ. Γεννηματά και την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κινήματος όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια νέα αφετηρία και αφήνει τα δύσκολα πέτρινα χρόνια των μνημονίων πίσω του. Το αδιαμφισβήτητο μήνυμα που πέρασε το 3ο συνέδριο του κόμματος είναι ότι το “όλον ΠΑΣΟΚ” είναι εδώ.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του συνεδρίου είναι ότι παραβρέθηκαν και κάθισαν δίπλα – δίπλα σε πολύ θερμό κλίμα όλοι οι πρώην πρόεδροι του κινήματος, από τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στέλνοντας σαφές μήνυμα ενότητας και επανασυσπείρωσης των δυνάμεων του κινήματος.

Στο κατάμεστο κλειστό του Τάε Κβον Ντο έβλεπε κανείς παλαιά γνώριμα πρόσωπα, μετά από πολλά χρόνια και πάλι μαζί, παράλληλα υπήρχαν και πρόσωπα από τη νέα γενιά.

Το στίγμα και το πλαίσιο της νέας εποχής έδωσε από την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης δίνοντας έμφαση στη λέξη “σοσιαλδημοκρατία“. Με αυτή τη λέξη – κλειδί έθεσε το ιδεολογικό πλαίσιο αλλά και τις διαχωριστικές γραμμές και προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τη ΝΔ. Για τα περί συνεργασιών με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λέγοντας ότι: «Μας ρωτάνε, ”με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Όσο η εκλογολογία φουντώνει τόσο οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για εκλογές το φθινόπωρο θέτοντας τον κομματικό μηχανισμό σε επιφυλακή. Όσον αφορά την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η κυριαρχία της πλευράς Ανδρουλάκη δεν αμφισβητείται. Μάλιστα, είναι εμφανές ότι παρατηρείται αλλαγή γενιάς με τους 40άρηδες να παίρνουν το προβάδισμα.

Δείτε επίσης: Κ. Πετρίδης στην politic: «Με Πρόεδρο το Νίκο Ανδρουλάκη αισιοδοξούμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας» (vid)

Loading