Το παραμύθι ότι μισούν τον πρωθυπουργό στην Ευρώπη δεν έχει ούτε μάγους, ούτε δράκους

Το παραμύθι ότι μισούν τον πρωθυπουργό στην Ευρώπη δεν έχει ούτε μάγους, ούτε δράκους

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα του 2024.

Φυσικά υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την απόφαση. Κανείς δε λέει το αντίθετο, αλλά υπάρχουν και γενικές αλήθειες, ανεξάρτητες από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες.

Γενική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ – 107η θέση – στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2023.

Γενική αλήθεια είναι ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη η ελληνική Βουλή απάλλαξε από κάθε ευθύνη τα πολιτικά πρόσωπα, και ότι «τσιμεντώθηκε» ο χώρος αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα.

Γενική αλήθεια είναι επίσης ότι πολιτικά πρόσωπα, ανώτατοι στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν από παράνομο λογισμικό.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς για υποκινούμενους αγρότες, υποκινούμενους φοιτητές, υποκινούμενους καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου. Πλέον γίνεται λόγος και για υποκινούμενους ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε ακριβώς το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιούμε, καθώς οι όροι «υποκινούμενος» και «ανθελληνικός» για να χαρακτηρίσουμε έναν δημοκρατικό θεσμό, θυμίζουν άλλα καθεστώτα, σίγουρα όχι δημοκρατικά.

Από αυτό, μέχρι το να προτείνεις την εξορία στην Μακρόνησο και τον Αη Στράτη, δεν είναι καθόλου μακριά.

Η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στο ψήφισμα της Ευρώπης ήταν απαξιωτική. Αντί να πιάσει ένα ένα τα σημεία για τα οποία κατηγορείται και με επιχειρήματα να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του ψηφίσματος, η κυβέρνηση στάθηκε στην «ανθελληνική» αντιπολίτευση, στους εχθρούς του έθνους.

Με άλλα λόγια αντί να δούμε το πρόβλημα, το κουκουλώνουμε, κάνουμε τα στραβά τα μάτια για να μην εκτεθούμε στους έξω.

Ακριβώς όπως κάνουν σε κάποια χωριά. «Κλείστε τα παραθυρόφυλλα για να μη δουν οι γείτονες τα ρεζιλίκια μας».

Αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής μας.

Όπως και να έχει, στις 11-15 Μαρτίου, κλιμάκιο της Κομισιόν θα επισκεφθεί τη χώρα μας, ενόψει της σύνταξης της αναφοράς που δημοσιοποιεί κάθε Ιούλιο για την κατάσταση του κράτους Δικαίου στα κράτη – μέλη, αξιολογώντας τον βαθμό συμμόρφωσης με τις συστάσεις που έχουν απευθυνθεί στην αντίστοιχη περσινή έκθεση.

Τα καλύτερα έρχονται από ότι φαίνεται.

Δείτε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το ψήφισμα κόλαφος για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Loading

Play