ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το παρασκήνιο πριν η Ελλάδα πατήσει “pause”

Έντονο ήταν το παρασκήνιο που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να πατήσει για δεύτερη φορά το “pause” στην ελληνική επικράτεια εξαιτίας του κορωνοϊού.

propoli

Παρατηρώντας κανείς τη “γλώσσα” του σώματος διαπίστωνε από την πρώτη ματιά ότι ο πρωθυπουργός ήταν ανήσυχος. Και πως να μην είναι από τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας στέλνει καθημερινά στα νοσοκομεία περισσότερους από όσους παίρνουν εξιτήριο, ασκώντας μια τρομακτική πίεση στο ήδη δοκιμαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως όριο τα 2.000 κρούσματα ημερησίως. Ήξερε, από την καθημερινή ενημέρωση που έχει από τους ειδικούς επιστήμονες, ότι ο παραπάνω αριθμός ήταν το όριο που εάν ξεπερνιόταν θα έπρεπε να ληφθούν άμεσες και καίριες αποφάσεις, όσο οδυνηρές και εάν ήταν.

Όταν το απόγευμα της Τετάρτης πληροφορήθηκε το νέο αρνητικό ρεκόρ των 2.646 νέων κρουσμάτων, αλλά κυρίως τους 179 διασωληνωμένους, ήξερε ότι έπρεπε να δράσει άμεσα ώστε η Ελλάδα να μη ζήσει στιγμές Ιταλίας. Κάπως έτσι ο κύβος ερφίθη…

“Εμείς λογοδοτούμε…”

Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού για αποφάσεις “εδώ και τώρα” φάνηκε σε μια αποστροφή του λόγου του όταν ανέφερε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί για τις πολιτικές αποφάσεις. Μια δήλωση μέσω της οποίας ύψωσε ομπρέλα προστασίας γύρω από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τα άλλα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Οι πολιτικές αποφάσεις δεν αφορούν τους ειδικούς τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι γι’ αυτές τις πολιτικές αποφάσεις “εμείς λογοδοτούμε”. Και όταν το είπε το εννοούσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή κανενός.

Αμφισβήτηση vs εμπιστοσύνης

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αμφισβήτηση που υπάρχει από μια μικρή μερίδα του κόσμου για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πανδημία. Συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, όπως παγκόσμιο φαινόμενο είναι η πανδημία και οι διαφοροποιήσεις  ως προς τα μέτρα αντιμετώπισής της. Είναι μια πρόκληση που -όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του κατά την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης- αντιμετωπίζουμε παντού στην Ευρώπη.

Και βέβαια, όπως πρόσθεσε, είναι δύσκολο να χαράσσεις πολιτική και να εφαρμόζεις μέτρα σε μια περίοδο που κάθε μέρα είσαι αντιμέτωπος με νέα δεδομένα και πρέπει να είσαι ευέλικτος, ανοικτός και γρήγορος, ώστε να έχεις το προβάδισμα έναντι της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να κερδίσεις και να διατηρείς την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Loading