Το παρασκήνιο της “αναβάθμισης” του Ν. Μηταράκη

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Σαν κεραυνός εν αιθρία “έπεσε” στον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό η αιφνιδιαστική (;) απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει υπουργείο Μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο και ανέθεσε στον πρώην υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη.

Η σκέψη υπήρχε στο μυαλό του πρωθυπουργού εδώ και τουλάχιστον δυο μήνες, αφού αντιλήφθηκε ότι γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα υπήρχε σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων. Με το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργείται το τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο όσον αφορά στο ποιός θα έχει το γενικό πρόσταγμα, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν τη σύσταση του νέου χαρτοφυλακίου ως “αναγκαία”.

Σχετικά με το πως επιλέχθηκε ο Νότης Μηταράκης για την “ηλεκτρική καρέκλα”, πολλοί συνάδελφοί του έκαναν λόγο για αποστολή “αυτοκτονίας” και όχι για… αναβάθμιση. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο Νότης Μηταράκης αναζητούσε αφορμή για να απεμπλακεί από το υπουργείο Εργασίας, όπου συμμετείχε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός, αφού οι σχέσεις του με τον επικεφαλής υπουργό Γιάννη Βρούτση δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές.

Τα πρόσφατα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν εις βάρος του στη Χίο δεν αποτέλεσαν σε καμία περίπτωση αφορμή για να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση μαζί του πριν από καιρό, γεγονός που συνετέλεσε και στο να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χίο με κύριο θέμα το μεταναστευτικό.

“Bαθιά κοινωνικό ζήτημα το μεταναστευτικό” απαντά η κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στη συγκέντρωση μεταναστών στην περιοχή τους, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει πως το όλο ζήτημα είναι “βαθιά κοινωνικό”. Μάλιστα, διαχωρίζουν τις αντιδράσεις σε δυο επίπεδα. Το ένα αφορά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που έτσι και αλλιώς σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Ήδη είναι περισσότεροι από 40.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες  που βρίσκονται στα νησιά, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι σύντομα ξεκινά η κατασκευή των κλειστών δομών που έχουν εξαγγελθεί. Το πρώτο από τα κέντρα αυτά θα βρίσκεται στη Σάμο και θα είναι έτοιμο πριν τελειώσει ο χειμώνας, ενώ τα υπόλοιπα προχωρούν με στόχο να είναι έτοιμα προς το τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τους κατοίκους της ενδοχώρας. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής. Τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου θα αποσυμφορηθούν και άρα θα υπάρξει μεταφορά προσφύγων-μεταναστών στην περιφέρεια, χωρίς όμως το πλήθος αυτό να ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας.

Loading