Το «παζάρι» στην ενέργεια και η εξαίρεση που πέτυχε η Ελλάδα

Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου συμφωνήθηκε ένας νέος κανονισμός για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, επιβεβαίωσε ότι στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «παζάρι» αναφορικά με την ενέργεια. Μόνο που από τον ενισχυμένο μηχανισμό συναγερμού των Βρυξελλών, η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική εξαίρεση, που αξιολογείται ως νίκη των χωρών του Νότου.

Η ελληνική αποστολή ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.

propoli

Πως «μεταφράζεται» η εξαίρεση της Ελλάδας

Επίσης, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία κατάφεραν να συμπεριληφθεί διάταξη που αναφέρει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν άκρως σημαντική, διότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα κατευθύνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που με τα νέα δεδομένα θα έθετε σε κίνδυνο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην απόφαση που ελήφθη χθες γίνεται επίσης σαφής αναφορά στη διερεύνηση -από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής- της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πρόταση Μητσοτάκη για νέο μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στο μεταξύ, χθες η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, διασφαλίζονται προσιτές τιμές ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε επίσης: Τι προβλέπει η συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο στην ΕΕ – Η εξοικονόμηση και οι εξαιρέσεις

Loading