Το Plan B του Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Το Plan B του Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και η τολμηρή πολιτική μεταγκατάστασης αυτών των ανθρώπων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν οι δυο βασικοί άξονες του Plan B που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ευρωπαίους εταίρους του για το προσφυγικό, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να πιαστεί απροετοίμαστη για δεύτερη φορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανοίξει και πάλι τις “στρόφιγγες” των ροών. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνολογούμε, ούτε μεγαλοποιούμε το πρόβλημα, όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξαναπιαστεί απροετοίμαστη σε αυτό το ενδεχόμενο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως η κυβέρνηση δεν πιάστηκε απροετοίμαστη στο μεταναστευτικό / προσφυγικό. Σημειώνουν πως “κληρονόμησαν” μια κατάσταση κατά την οποία είχαν αφιχθεί 50.000 άνθρωποι και είχαν επιστρέψει στην Τουρκία μόλις 2.000. Χαρακτηρίζουν δε ως  “ανάγκη” την αλλαγή πολιτικής που  ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει η  Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο να τερματιστεί η μακρόσυρτη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

«Θα κάνουμε δίκαιο επιμερισμό»

“Πήραμε αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον θα αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας και τον τρόπο με τον οποίον θα κάνουμε έναν όσο το δυνατόν πιο δίκαιο επιμερισμό των ανθρώπων που πρέπει να φύγουν από τα νησιά, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους. Επιλογή μας είναι να δείξουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα: Ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά και μία μεγαλύτερη συνέπεια στον τρόπο με τον οποίο φυλάσσουμε τα σύνορά μας” σχολιάζουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Απαντώντας στις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών πως οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με νόημα πως νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος δεν μπορούν να έχουν αριθμό μεταναστών και προσφύγων που σχεδόν πλησιάζει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων. Άρα η μετακίνηση προς την ενδοχώρα, κυρίως ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, είναι μονόδρομος. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας πολύ λεπτομερής επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει το αρμόδιο Υπουργείο για την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτών των ανθρώπων σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, σε διαφορετικές δομές, με χρηματοδότηση η οποία, σε μεγάλο βαθμό, είναι εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βέβαια πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

“Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρη οδηγία να μην αιφνιδιάσουμε ποτέ κανέναν. Θέλουμε να γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες τι θέλουμε να κάνουμε στο προσφυγικό. Θέλουμε να ακούμε αν υπάρχουν δίκαιοι, λογικοί προβληματισμοί και να αναπροσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας αν αυτό είναι απαραίτητο” τονίζουν.

Loading