Το πολιτικό «μήνυμα» των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ακρίβεια

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια και η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς εκπέμπουν ένα πολιτικό «μήνυμα» που ως αποδέκτες έχει το σύνολο της κοινωνίας.

Ότι για πολλοστή φορά το πολιτικό σύστημα παριστάνει τον λογιστή, αρνούμενο να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στον μέσο πολίτη. Ή ακόμα χειρότερα αδυνατεί να έχει επαφή με την σκληρή πραγματικότητα.

propoli

Η επιδότηση των 13 ευρώ το μήνα για βενζίνη είναι χαμηλό ποσό. «Αστείο», όπως αναφέρουν πολλοί συμπατριώτες μας, ακόμα και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

Κρατήστε την τελευταία αναφορά γιατί οι χθεσινές ανακοινώσεις και η χλιαρή υποδοχή τους από την κοινωνία επιβεβαίωσαν ότι τα νέα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν είναι «προεκλογικά».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις συγκλίνουν με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουν από τις αντοχές της οικονομίας.

Εν μέρει αυτή η άποψη είναι σωστή, ωστόσο οι κυβερνώντες (διαχρονικά) λησμονούν πως για να υπάρχει οικονομία πρέπει να υπάρχει κοινωνία.

Και στην προκειμένη περίπτωση, με τις ραγδαίες αυξήσεις σε καύσιμα, θέρμανση και είδη πρώτης ανάγκης, σε λίγο δεν υπάρχει κοινωνία που θα καταναλώνει.

Κρατούν «εφόδια» για το δύσκολο αύριο

Είναι προφανές ότι στο οικονομικό επιτελείο κρατούν «εφόδια» για αργότερα. Είτε γιατί δεν μπορούν να υπολογίσουν την έκταση του προβλήματος, είτε γιατί δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις ακριβείς επιπτώσεις του στην οικονομία. 

Καλός ο ρεαλισμός, καλή η διορατικότητα, ο κόσμος όμως χρειάζεται χρήματα για να κινηθεί. Και επί του παρόντος αυτά εξανεμίζονται τις πρώτες δυο εβδομάδες του μήνα. Άρα, μιλούμε για μια κοινωνία που οδηγείται βαθμιαία στη φτωχοποίηση.

Τι να το κάνει ο Έλληνας αν οι δείκτες ευημερούν αλλά η τσέπη του είναι άδεια. Αν αδυνατεί να αγοράσει έστω και ένα κοτόπουλο, η τιμή του οποίου σε λίγο θα αξίζει «χρυσό».

Αυτά είναι ψιλά λόγια για να καυχώνται οι οικονομολόγοι. Η καθημερινότητα είναι αυτή που κρίνει το μέλλον, αλλά και αξιολογεί τις κυβερνήσεις.  

Μέτρα «ψίχουλα»

Όσον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου, μοιάζουν με ασπιρίνες που «πολεμούν» τον καρκίνο.

Πρώτα από όλα δεν απαντούν στις ανάγκες του σήμερα και δεύτερον οι αυξήσεις είναι ανεπαίσθητες συγκριτικά με τη βίαιη μείωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Συμφωνούμε ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

Συμφωνούμε, επίσης, ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις προκλήσεις, ούτε να καλύψει όλο το κόστος.

Είναι άλλο πράγμα, όμως, να ανακουφίζεις πραγματικά το λαό και άλλο  να του μοιράζεις καθρεφτάκια…

Δείτε επίσης: Σήμερα η τηλεδιάσκεψη για τα ενεργειακά – Κυριάκος Μητσοτάκης με Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα

Loading