Το προσφυγικό πιέζει το ελληνικό “rebranding”

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η επιχείρηση “rebrating” της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα που έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να “μακιγιάρει” την εθνική μας εικόνα, καμουφλάροντας τις ελληνικές… ατέλειες λόγω και του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η εικόνα της πατρίδας μας να ξεφύγει από τα κλασικά στερεότυπα του ήλιος, θάλασσα, διακοπές και… σουβλάκια, αλλά να αντικατοπτρίζει μια χώρα υπερήφανη, με αξιοπιστία, αξιοκρατία, διαφάνεια παντού και θα διαπνέεται από μια σύγχρονη πολιτισμική διάσταση.

Το εγχείρημα Repositioning Greece “τρέχει” ομάδα ειδικών στο επιχειρείν οι οποίοι θα καταλήξουν στο ύφος της καμπάνιας αλλά και του συνθήματος που θα λανσάρουν ανά τον κόσμο. Την ευθύνη του συντονισμού έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα οικονομικής διπλωματίας κ. Κώστας Φραγκογιάννης και μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στηβ Βρανάκης, που είναι από τις τελευταίες μετεγγραφές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον μιας και ήρθε από την Google, η σύζυγος του προέδρου του ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου,  η διευθύντρια του γραφείου γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλος του πρωθυπουργού κα. Ανδρομάχη Βάνη, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης, όπως επίσης και ο συγγραφέας Νίκος Σιδέρης.

Η αλλαγή του εθνικού προφίλ κρίθηκε αναγκαίο αφενός για να αλλάξει η εικόνα που έχουν σχηματίσει η εταίροι μας λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου διότι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος αποτελεί συχνά-πυκνά αφορμή επικριτικών άρθρων στον διεθνή Τύπο.

Ενδεικτικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα του Independent το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων-μεταναστών, όπως επίσης και στη χρηματοδότηση που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη, καθώς και την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υπάρχει ειδική αναφορά στη “δυσλειτουργική”, όπως περιγράφεται, σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι μέσα από σαφείς και συγκεκριμένους κανόνες να μπει τέλος στην αναρχία και τις χαοτικές καταστάσεις που επικρατεί στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, γεγονός που θα επιτρέψει στις αρχές να βάλουν τέλος στους απροσδιόριστου αριθμού αλλοδαπούς που παραμένουν στην Ελλάδα χωρίς να το δικαιούνται.

Στην κυβέρνηση θέτουν ως απαράβατη προϋπόθεση να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αιτούντων με τις εθνικές αρχές, ενώ η ένταξή τους στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο εφόσον έχουν προσφυγικό προφίλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επαναπροώθησή τους.

Η Γερμανία “καλοβλέπει” τα θαλάσσια σύνορά μας

Περισσότερο με “παγίδα” παρά με… διευκόλυνση μοιάζει η δήλωση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Χοακίν Χέρμαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ότι η Γερμανία θέλει να εμπλακεί περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Και αυτό διότι επί της ουσίας ήταν μια κυνική ομολογία ότι η Γερμανία θέλει να ελέγξει τα ελληνικά σύνορα μέσω της Frontex, με το πρόσχημα ότι η ευρωπαϊκή δύναμη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη δράση. Υπό αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Βαυαρού πολιτικού στη σημασία που έχει για την Ευρώπη η φύλαξη των ελληνικών συνόρων, καθώς και το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ της απέλασης μεταναστών που δεν χρήζουν προστασίας απευθείας από τα σύνορα.

Loading