Το σχέδιο Μητσοτάκη για την επιστροφή στην κανονικότητα
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την επιστροφή στην κανονικότητα

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Με υγειονομικούς όρους ξεκινά από τις 4 Μαΐου το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ενόψει του σημερινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για κάθε κλάδο ξεχωριστά. Το μήνυμα που θέλει να περάσει στην κοινωνία η κυβέρνηση, είναι πως η χαλάρωση των περιορισμών δεν συνεπάγεται και το τέλος της επαγρύπνησης, για αυτό και η πορεία του κορονοϊού θα αξιολογείται καθημερινά από τα μαθηματικά μοντέλα εξάπλωσης της λοίμωξης που έχουν ετοιμάσει Έλληνες λοιμωξιολόγοι.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι το Μάιο να μη χαθούν όσα κερδίσαμε ως χώρα τους δύο μήνες που διήρκησε η καραντίνα. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τις 6:00 το πρωί της επόμενης Δευτέρας θα καταργηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τις 4/5 καταργείται και η αποστολή των sms.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα σηκώσουν ρολά, όπως για παράδειγμα τα καφέ, τραπέζια θα υπάρχουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ενώ όσοι εισέρχονται σε κλειστούς χώρους θα φορούν μάσκα, η οποία όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Απελευθερώνονται τα δάνεια στις επιχειρήσεις

Σε επίπεδο οικονομίας, στο υπουργείο Οικονομικών περίμεναν την υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο Fitch από θετικό σε σταθερό. Η ανάγνωση του οικονομικού επιτελείου δεν είναι αρνητική, τονίζοντας ότι μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι έωλη. «Αυτό που έχουμε χειροπιαστό είναι η πρόσφατη έκδοση του 7ετους ομολόγου που επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και την κυβερνητική πολιτική», προσθέτουν συνεργάτες του Χρήστου Σταϊκούρα.

Σημαντική εξέλιξη, επίσης, θεωρείται η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να δώσει από τις αρχές Μαΐου τη δυνατότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν από τις τράπεζες δάνεια ύψους έως 25% του τζίρου τους.

Πρόκειται για συνολικά δάνεια ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ με κρατική εγγύηση, τα οποία θα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς στις λοιπές δανειακές τους υποχρεώσεις έως το Δεκέμβριο του 2019. Επίσης, δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Loading

Play