Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των κενών στο σύστημα υγείας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των κενών στο σύστημα υγείας

Έτοιμο σχέδιο για τη διαχείριση των κενών που θα προκύψουν στο σύστημα υγείας εξαιτίας της ενδεχόμενης αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών έχει η κυβέρνηση.

Το θέμα συζήτησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας, με τον δεύτερο να διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό ότι όλα τα νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας έχουν σχεδιάσει συγκεκριμένα επιχειρησιακά πλάνα, έχοντας αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές, αλλά και που υπάρχουν τμήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Έρχονται προσλήψεις ορισμένου χρόνου

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος.
 
Ακόμα υπάρχει η πρόβλεψη για νομοθετική πρωτοβουλία, τις επόμενες ημέρες, για υπηρεσίες outsourcing, δηλαδή για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές. Έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά. Επίσης, θα υπάρξει πρόνοια για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία.

Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση. Παράλληλα, θα παραταθούν και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν το προσωπικό για την κάλυψη τυχόν αναγκών.

Θα επιστρέψουν μισθό όσοι τεθούν σε αναστολή

Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται τον επόμενο μήνα, όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που θα εισπράξουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το προβλέπει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι τα νέα μέτρα διχάζουν την κοινωνία, η κυβέρνηση απαντά ότι 
«σήμερα κάθε πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, όποτε θέλει, δωρεάν και σε συνθήκες υποδειγματικές. Αν δεν το κάνει η πιθανότητα να νοσήσει είναι πολλαπλάσια έναντι ενός εμβολιασμένου. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι άνω του 90% των ασθενών Covid-19 σε Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι. Φαίνεται έτσι ότι οι ανεμβολίαστοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, λειτουργούν ως μεταδότες του ιού και επιβαρύνουν σοβαρά το σύστημα υγείας».
 
«Με αυτά τα δεδομένα», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «δεν είναι ούτε λογικό ούτε ηθικό να επιβάλλονται τα ίδια μέτρα προστασίας για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που υπάρχει ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός για τους πάντες, θα ήταν παράλογο να ισχύουν τα ίδια για όλους.
Αυτό θα ήταν πράγματι διχαστικό. Διότι διχασμός δεν προκαλείται από περιορισμούς που θέτουν ανάλογες προϋποθέσεις, αλλά όταν δεν διασφαλίζεται σε εκείνους που φροντίζουν για τον εαυτό τους και τους άλλους, σε εκείνους που συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για ένα τείχος ανοσίας, η ελευθερία κινήσεων που μπορούν να έχουν».

Δείτε επίσης: Ρ. Μενέντεζ: Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.g

Loading

Play