Τo «στίγμα» Μητσοτάκη στο δρόμο προς κάλπες και τα σταθερά διλήμματα που θέτει συστηματικά

Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την επέτειο 48 χρόνων από την ίδρυσή της διέκριναν το στίγμα του Πρωθυπουργού στο δρόμο προς τις κάλπες, αλλά και τα σταθερά διλήμματα που θέτει συστηματικά ενόψει της απλής αναλογικής και της δεύτερης κάλπης.

Όπως επισήμανε το δίλημμα των εκλογών που διατύπωσε στη Θεσσαλονίκη παραμένει ακλόνητο: «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου»; Γι’ αυτό επανάλαβε ότι «σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση».

Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για ένα αλαζονικό σύνθημα. Σε δεύτερη, όμως, είναι η πρόκληση του Πρωθυπουργού κυρίως προς τον Αλέξη Τσίπρα και δευτερευόντως προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να αρθρώσουν εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Και όσο από την άλλη πλευρά δεν ακούγεται αξιόπιστος προγραμματικός λόγος, τόσο θα συνεχίσουν να φουσκώνουν τα κυβερνητικά πανιά της Νέας Δημοκρατίας. Φρόντισε, μάλιστα, να βάλει απέναντι την αντιπολίτευση «του πιο χυδαίου, του πιο κυνικού παλαιοκομματισμού», όπως είπε, που πορεύεται «με καταστροφολογία και λαϊκισμό».

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει θετικά το ισχυρό προβάδισμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, πετυχαίνοντας παράλληλα να επανασυσπειρώσει τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2019. Απομένει να φανεί εάν η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία, διότι ως γνωστόν η οικονομία είναι εκείνη που οδηγεί στην πολυπόθητη νίκη.

Αποκηρύσσει τη χαλαρή ψήφο

Όσον αφορά στην απλή αναλογική, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής. Προσπαθεί να εξηγήσει ότι καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι «χαλαρή» διαδικασία, σημειώνοντας πως η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα δείξει τελικά τι Κυβέρνηση επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται να γίνονται γρήγορα πράξεις χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών. «Με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε μια συνεχή τροχιά προόδου ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορεία ανάπτυξης και να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα. Και με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις που έχουν επιδείξει έως σήμερα και συνέπεια, αλλά και αποτελεσματικότητα», όπως τόνισε μεταξύ άλλων. 

Δείτε επίσης: Στο «Σεμνά και Ταπεινά» του Κ. Καραμανλή στρέφεται ο Κ. Μητσοτάκης