Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το «εμβόλιο» μετασχηματισμού της οικονομίας. Και επειδή στην κυβέρνηση το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, η Ελλάδα όχι μόνο ήταν η δεύτερη χώρα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό της σχέδιο, αλλά κέρδισε και τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το πλάνο που κατέθεσε η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα εχέγγυα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και αυτό θα γίνει μέσω της διάθεσης σημαντικών πόρων στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προσπάθεια μετατροπής της εθνικής μας οικονομίας σε οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Το ζητούμενο, όπως το θέτουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι η Ελλάδα να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφής, πιο παραγωγική και πιο καινοτόμα, όπως άλλωστε ορίζει ο πυρήνας του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι μέσω του συγκεκριμένου πλάνου θα κινητοποιηθούν συνολικά 57 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, προσθέτοντας έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας και 7 μονάδες ανάπτυξης στο ΑΕΠ της χώρας.
Έως αρχές Ιουνίου η αποκλιμάκωση της πανδημίας
Στο μέτωπο της πανδημίας η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η αποκλιμάκωση του κορονοϊού θα γίνει ορατή την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Τότε, υπάρχει η εκτίμηση ότι το Εθνικό Συστήμα Υγείας θα αποσυμπιεστεί, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να κάνουν σημαντικά βήματα επιστροφής στην «καλύτερη κανονικότητα».
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα είναι ανέμελο, αφού οι ειδικοί συστήνουν ότι και αποστάσεις θα πρέπει να κρατούμε και μάσκες να χρησιμοποιούμε και οι εμβολιασμοί να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Βάσει του σχεδιασμού που υλοποιείται έως τον Ιούνιο θα έχουν πραγματοποιηθεί 4.000.000 εμβολιασμοί, που σημαίνει ότι το 40% του πληθυσμού θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.