Στη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, τα οποία καλούνται να εξισορροπήσουν την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, με την οικονομική βιωσιμότητά τους, προσπαθεί να απαντήσει η χώρα μας με την ίδρυση Ταμείου Καινοτομίας, που σχεδιάζεται και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2025.
Οι θεραπείες που θα είναι στη δικαιοδοσία του ταμείου προορίζονται για σπάνιες και πολύπλοκες παθήσεις, όπως οι κυτταρικές και οι γονιδιακές θεραπείες, οι οποίες κοστίζουν χιλιάδες ευρώ ανά ασθενή. Η άμεση και δίκαιη πρόσβαση σε αυτές με τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση Ταμείου Καινοτομίας, αναφέρει ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, «στοχεύει στη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, γεφυρώνοντας το χρονικό διάστημα από την έγκριση ενός φαρμάκου έως την πλήρη ένταξή του στη Θετική Λίστα και την αποζημίωσή του από το εθνικό σύστημα υγείας».
Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέρχεται από ένα μείγμα δημόσιων πόρων και πιθανής συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές όπως η πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων. Η Ελλάδα ακολουθεί τις κεντρικές στρατηγικές της Ευρώπης, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις με βιώσιμο τρόπο.
Η ίδρυση του Ταμείου Καινοτομίας αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, ενώ διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Το Ταμείο στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ κράτους και φαρμακευτικών εταιρειών, με απώτερο σκοπό την προβλεψιμότητα στις δαπάνες και την ταχύτερη ένταξη καινοτόμων θεραπειών.
Ειδικότερα, το Ταμείο Καινοτομίας αναμένεται να περιλαμβάνει καινοτόμες θεραπείες για σπάνιες και πολύπλοκες παθήσεις, όπως οι κυτταρικές και οι γονιδιακές θεραπείες. Η ένταξη αυτών των θεραπειών στο Ταμείο επιδιώκει να γεφυρώσει το χρονικό διάστημα από την έγκριση τους έως την αποζημίωση τους από το εθνικό σύστημα υγείας.
Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα εξετάσει εναλλακτικές προσεγγίσεις πληρωμών που θα επιμερίσουν το ρίσκο μεταξύ κράτους και φαρμακοβιομηχανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ