Το «ταμείο» των επαφών Μητσοτάκη στο Παρίσι

Το «ταμείο» των επαφών Μητσοτάκη στο Παρίσι

Το κοινό μέτωπο Ελλάδας – Γαλλίας σε σημαντικά ζητήματα επιβεβαίωσαν οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Περίοπτη θέση στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις. Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Το βασικό είναι ότι υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα (κοινές ασκήσεις κλπ) στο επόμενο διάστημα. Άλλωστε, οι επαφές είναι πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και μεταξύ του Ν. Δένδια και του Γάλλου ΥΠΕΞ.

Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Το μέτωπο της Λιβύης

Όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης, διαπιστώθηκε συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας – Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών. Η Γαλλία θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Σημαντική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Ήταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβυη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Οι γαλλικές φρεγάτες

Αναφορικά με τις φρεγάτες, υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας. Είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από την κυβέρνηση τονίζουν πως η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. «Η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια. Γίνεται συζήτηση για το σε ποιο eurogroup θα το θέσουμε», σημειώνουν.

Το μεταναστευτικό και τα δυτικά Βαλκάνια

Για το μεταναστευτικό, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως υπήρξε συναντίληψη στην αντιμετώπισή του. Υπάρχει μια αυστηρή μάτια για το άσυλο και για το πως λειτουργεί η Σένγκεν.

Για τα δυτικά Βαλκάνια, λένε, υπάρχει αλληλοκατανόηση (σ.σ. εμείς παραμένουμε στη λογική του μη διαχωρισμού και κοιτάζουμε για την Αλβανία αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας). Έχουμε θέσει συγκεκριμένους όρους στην Αλβανία που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Θα ενημερωθεί ο Μισέλ σήμερα. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς βλέπουν οι χώρες τη διεύρυνση. Οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα της διεύρυνσης.

Το μέτωπο των επενδύσεων

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου. Ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν πως είτε δεν είχαν παρουσία είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για ένα καινούριο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα και έκφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα. Μίλησαν για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και “can do attitude”. Συζητήθηκαν ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αναβάθμιση υποδομών, καινοτόμα πρότζεκτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας.

Δείτε ακόμη: Κοινή καταδίκη της Τουρκίας από Μητσοτάκη, Μακρόν

Loading

Play