Το θετικό ισοζύγιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μέσο της κυβερνητικής θητείας

Το θετικό ισοζύγιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μέσο της κυβερνητικής θητείας

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 και με αφορμή τα «γενέθλια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι το ισοζύγιο είναι θετικό στο μέσο της κυβερνητικής θητείας.

Για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, δεδομένου ότι στη μεταπολιτευτική περίοδο η συμπλήρωση δυο χρόνων στην εξουσία ήταν σημείο καμπής στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση συνήθως προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, γεγονός που πιστοποιεί τους ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Είναι αλήθεια πως οι 24 μήνες που μεσολάβησαν δεν ήταν και οι πιο εύκολοι. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις, προώθησε τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ανέκτησε την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχτισε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και πλέον είναι έτοιμη για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης.

Επίσης, ψηφίστηκαν 193 νόμοι που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε επίπεδο οικονομίας επιστράφηκε στη μεσαία τάξη ένα μεγάλο μέρος όσων αφαίρεσε η διακυβέρνηση Τσίπρα την περίοδο 2015-2019, αφού σημειώθηκαν διαδοχικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Ανάσανε» ξανά η μεσαία τάξη»

Ενδεικτικά έχουν ήδη μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, ο Φ.Π.Α. στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές. Ακόμη, έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η επιβολή Φ.Π.Α. στις οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ θεσπίστηκε χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Παράλληλα δόθηκε έμφαση στη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων αφού αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο, χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, μειώθηκε ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 συμπολίτες μας και απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Κρίσιμος ο ρόλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Στο μεταξύ, δρομολογήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με την πατρίδα μας να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι σε  σύντομο χρονικό διάστημα, η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις στο αξιόχρεό της. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε κατά το πρώτο τρίμηνο, μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όρους ΑΕΠ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  κερδίσαμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, κύρος και αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας. 

Η Ελλάδα απέκτησε φωνή και ρόλο στο εξωτερικό


 Τέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η αλλαγή και σε διεθνές επίπεδο, αφού η Ελλάδα έγινε ξανά πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Πρώτον αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα η καθοδηγούμενη  απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο. Αμέσως μετά αποκρούστηκε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εντάχθηκε στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Συνεχίζοντας με δυναμισμό τις κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, η Ελλάδα
προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την  Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Επιπρόσθετα ενισχύεται η αμυντική θωράκιση της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού.

Όπως πολύ εύστοχα τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού: «Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της και αναβάθμισε τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Από παρατηρητής έγινε συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην ΕΕ Και αναγνωρίζεται σήμερα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας».

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί: Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με περιφερειάρχες και δημάρχους για την τήρηση των μέτρων

Loading