Τομέας και Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ: «Βιώσιμη προοπτική για τον αγροτικό κόσμο και το φυσικό περιβάλλον»

Ανακοίνωση για τα μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκτός από τα άμεσα και αυτονόητα μέτρα ανακούφισης που πρέπει να ληφθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, γραφειοκρατία και με απλές προϋποθέσεις και διαδικασίες, το μεγάλο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας βιώσιμης προοπτικής για τον αγροτικό κόσμο και βέβαια για το φυσικό περιβάλλον».

propoli

Σημειώνουν ότι «η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η εκπόνηση τοπικών ολοκληρωμένων και συνεκτικών αναπτυξιακών σχεδίων, ως αποτέλεσμα ενός ανοιχτού και διευρυμένου διαλόγου, βασισμένου στις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε να συγκρατηθούν οι νέοι, δυναμικοί και παραγωγικοί άνθρωποι στον τόπο τους, και τα οποία ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές».

Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουν, απαιτούνται τα εξής:

1. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την 100% διατήρηση του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος για τους πληγέντες στα επόμενα, τουλάχιστον, 5 χρόνια.

2. Να αποζημιωθεί στο 100% το έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, οι υποδομές και τα μηχανήματα, τόσο για τους κατά κύριο όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

3. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές στις περιοχές που θα κηρυχθούν αναδασωτέες και θα απαγορευτεί η βόσκηση για όσο διαρκεί η απαγόρευση.

4. Να ενισχυθούν τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών, με εγγυημένη ρευστότητα ώστε να συνδράμουν τα μέλη τους.

5. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των αγροτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, να διερευνηθούν τα δυνατά σημεία, τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές της κάθε περιοχής.

Το Τμήμα και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι για αυτά απαιτείται η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου «για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της στις καμένες περιοχές».

Δείτε επίσης: Αττική: Συνεχίζεται η προσφορά αλληλεγγύης στις πυρόπληκτες περιοχές

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading