Τον Ιούλιο τελειώνει ο φράχτης στον Έβρο
(EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ)

Τον Ιούλιο τελειώνει ο φράχτης στον Έβρο

Του Σταύρου Οραήλογλου

Ρητή εντολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους αρμόδιους φορείς ο φράχτης στον Έβρο να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, επιθυμώντας να ενισχύσει την άμυνα της χώρας “επί του πεδίου”, καθώς το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμό, μετά τις ευθείες απειλές της Άγκυρας ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα εργαλειοποιήσει και πάλι τις μεταναστευτικές ροές.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο νότιο τμήμα του φράχτη το οποίο προχωρά με ταχείς ρυθμούς αφού εντός δέκα ημερών θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του αναδόχου. Ο φράχτης θα τοποθετηθεί στις Καστανιές και θα χτιστεί νέος φράχτης στο τμήμα των Φερών.

“Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε. Το κάνουμε, εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, χωρίς να απεμπολούμε το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής” επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

“Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση”

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η επέκταση του φράχτη θα στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, στην οποία χρεώνουν το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν πως η Τουρκική προκλητικότητα δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Διευκρινίζουν, μάλιστα, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στα εθνικά συμφέροντα. “Είμαστε -όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός- απόλυτα σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει αυτοπεποίθηση” τονίζουν.

Τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο

Αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε στον Έβρο, στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως το ζήτημα πήρε διαστάσεις εξαιτίας των fake news που αναπαράχθηκαν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,.

“Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία, είναι απολύτως καθορισμένα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του ’26 που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται” σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι , αποδίδοντας τη σκόνη που σηκώθηκε σε τεχνικά ζητήματα.

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading

Play