Τουρκία: Αμερικανοί προβλέπουν ότι θα γίνει πραξικόπημα

Τουρκία: Αμερικανοί προβλέπουν ότι θα γίνει πραξικόπημα

Φήμες για νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στην Τουρκία διαδίδονται τις τελευταίες μέρες στη γείτονα χώρα. «Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού, να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Τις φήμες, τις οποίες σχολίασε και ο εθνικιστής σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δηλώνοντας ότι «αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός», πυροδότησε έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND Corporation για την Τουρκία, που χρηματοδότησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η έκθεση ανέφερε τέσσερις πιθανές τροχιές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον. Επεσήμανε ότι το πογκρόμ εκκαθαρίσεων στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 επηρέασε αρνητικά τη στρατηγική και τακτική δυνατότητα, την ετοιμότητα και το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του. «Μεσαίας βαθμίδας αξιωματούχοι φέρονται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν μήπως εκδιωχθούν στις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα. Η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή και σε μια νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και ο Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά την απειλή αυτή», αναφέρει η έκθεση.

Από την πλευρά τους στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι φήμες αποσκοπούν στην εδραίωση του Ερντογάν σητν εξουσία. «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μια κυβέρνηση που κυβερνά με φυσιολογικό τρόπο», είπε ο βουλευτής Μπουλέντ Κουσόγλου. «Μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο όλων των θεσμών του κράτους, περιλαμβανομένου του στρατού, της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ».

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιστρατεύει αρθρογράφους σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση απειλής ενός νέου πραξικοπήματος, είπε ο Κουσόγλου. Και πρόσθεσε. «Κι αυτό επειδή δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τίποτε. Είναι προφανές ότι το κόμμα του Ερντογάν είναι στη διαδικασία μιας ταχείας διάλυσης, μιας κατάρρευσης».

Νέες διώξεις κατά Γκιουλενιστών

Όπως όλα δείχνουν, το στρατόπεδο Ερντογάν παίρνει στα σοβαρά όσα υποστηρίζει η έκθεση του αμερικανικού think tank για το πραξικόπημα. Και συνεχίζει τις διώξεις με τις Αρχές της Τουρκίας να εκδίδουν σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το Ανατολή. Οι τελευταίες επιχειρήσεις φανερώνουν μια κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των οπαδών του Γκιουλέν. Όλα τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν σήμερα τα εντάλματα σύλληψης θεωρούνται ύποπτα ότι είναι οπαδοί του κινήματος του εν λόγω ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, αν και ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις.

Loading

Play