Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συγκάλεσε σύσκεψη για το μεσημέρι της Δευτέρας (5/4), προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα που προέκυψε με την ανοιχτή επιστολή 100 και πλέον απόστρατων ναυάρχων.
Οι “SEA LIONS” κάλεσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν νωρίτερα με εμφατικό τρόπο την κοινή δήλωση των 104 απόστρατων στρατιωτικών, οι οποίοι προειδοποιούν για την απειλή, όπως χαρακτηρίζουν το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Τον περασμένο μήνα είχε εγκριθεί το σχέδιο κατασκευής μιας πλωτής διώρυγας, παρόμοιας με εκείνη του Παναμά ή του Σουέζ, και στάθηκε αφορμή για να αρχίσει στην Τουρκία η έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πλέον φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (όπως αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία περίπου 18 χρόνια.
Η Κυβέρνηση της γείτονας χώρας υποστηρίζει ότι με τη συγκεκριμένη Διώρυγα η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει ένα νέο «πόλο έλξης» και γενικότερο “μαγνήτη”, ενώ θα επέλθει αποσυμπίεση στον Βόσπορο. Είναι χαρακτηριστικό οτι περισσότερα από 41.000 πλοία διέπλευσαν τα Στενά το 2018, όπως επεσήμαναν οι τουρκικές αρχές.
Όσοι είναι αντίθετοι στο σχέδιο υπογραμμίζουν ότι εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία διασφαλίζει εγγυημένα την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο σε καιρό ειρήνης, αλλά και σε καιρό πολέμου.
Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».
Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης, ενώ και η εισαγγελία της Άγκυρας κινητοποιήθηκε και ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.
«Όχι μόνο εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά και εκείνοι που τους ενθάρρυναν θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, ως εκπρόσωπος επικοινωνίας του Ερντογάν.
Ο “Σουλτάνος” πρόκειται να συγκαλέσει αύριο το μεσημέρι σύσκεψη, για να συζητήσει επιστάμενα αυτό το θέμα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία.
¨ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 2016″
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν τόνισε ότι αυτή η στάση των απόστρατων ναυάρχων «του θυμίζει την εποχή του πραξικοπήματος» του 2016. «Πρέπει να ξέρουν ότι το σεβαστό έθνος μας και οι εκπρόσωπόι του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή τη νοοτροπία», πρόσθεσε στη δημοσίευσή του στο Twitter.
Η επιστολή θεωρείται ως η πιο σημαντική και απόλυτη παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική μετά το πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ανοιχτά τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως υποστηρίζει το ίδιο δημοσίευμα.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είναι επίσης “φανατικός” πολέμιος του σχεδίου της Διώρυγας, για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας αυτής της εκπεφρασμένης αντίθεσής του.
Δείτε επίσης: Τουρκία: Δεύτερη επιστολή- μανιφέστο υπέρ Ατατούρκ από απόστρατους Ναυάρχους, δριμεία πολεμική κατά Ερντογάν