Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει σήμερα Τρίτη, τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νέος χάρτης από την Τουρκία για έρευνες σε Καστελόριζο και Κάρπαθο
Εν τω μεταξύ νέο χάρτη με την περιοχή δραστηριότητας του Oruc Reis έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Στον χάρτη που παρουσίασε ο αξιωματούχος του υπουργείου Κ. Ερσιγιές και έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εμφανίζεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου δείχνουν πως το ωκεανογραφικό πλοίο κινείται εντός τουρκικής ΑΟΖ, ενώ το πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στον χάρτη εμφανίζουν ωστόσο το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis, ως περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας για έρευνες (με κόκκινο χρώμα), ενώ με γκρι χρώμα δείχνουν την θαλάσσια περιοχή νότια και πλησίον της ανατολικής Κρήτης και κατά μήκους των Δωδεκανήσων από την Κάρπαθο ως την Ρόδο και το Καστελόριζο, ως περιοχή με «νέες άδειες» για τουρκικές έρευνες.
Οι μινιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω του μικρού νησιού (Καστελόριζο) και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της.
Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό. Η Ελλάδα δημιουργεί εντάσεις με τις απαιτήσεις της και όχι η Τουρκία», ανέφερε ο Ερσιγιές.
Δείτε επίσης:
Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό Oruc Reis – Έριξε καλώδια!