Σε ετοιμότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας δηλώνουν άπαντες στην Κυβέρνηση. Μόνο που η αλήθεια είναι πως τρέχουν και δεν φτάνουν για να μην κρυώσουμε το χειμώνα σε περίπτωση που η Ρωσία θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» μετά το 10ήμερο των… προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.
Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διότι ο… φόβος φυλάει τα έρημα και το σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας παραμένει πάνω στο τραπέζι. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.
Όσον αφορά στη χώρα μας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκας προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινωνία και την οικονομία διαμηνύοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλειά της γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος.
Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο
Το ελληνικό σχέδιο δράσης βασίζεται σε τέσσερις άξονες και μεταξύ άλλων προβλέπει:
-Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
-Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
-Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι ετοιμότητα ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.
-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
Στοχευμένα μέτρα στήριξης συνιστά και το Eurogroup
Ανησυχία επικρατεί και στα μέλη του Eurogroup, το οποίο συνιστά στοχευμένα μέτρα στήριξης.
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών στα καύσιμα και το ρεύμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων και της μεσαίας τάξης. Πρόσφατα μάλιστα επανέλαβε: «Θα εξακολουθούμε να υιοθετούμε μέτρα στοχευμένα τα οποία θα στηρίζουν περισσότερο αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Αυτήν ακριβώς την πολιτική υιοθέτησε και συνιστά κατά την τελευταία συνεδρίασή του και το Eurogroup. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων» και προσθέτει ότι «υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν απαιτείται».
Δείτε επίσης: Ρεπορτάζ Politic: «Φρένο» στις διακοπές των Ελλήνων βάζει το υψηλό κόστος και η ενεργειακή κρίση (vid)