Του Σταύρου Οραήλογλου
Στην κυβέρνηση τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα για τον κορονοϊό. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου φρονούν πως είναι καλύτερο να ληφθούν άμεσα ηπιότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο όπου χρειαστεί, παρά σκληρότερα μέτρα αργότερα για το σύνολο της χώρας.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η Αττική παρουσιάζει αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων, γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Αυξημένη επιβάρυνση καταγράφεται και στις κλίνες ΜΕΘ, γεγονός που δείχνει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο και συμβαδίζει με τις ανησυχητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, στη Γαλλία υπάρχει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων αφού από τα 2.000 με 3.000 ημερησίως ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε και στο Ισραήλ όπου επιβλήθηκε νέο γενικό lockdown.
Μέχρι στιγμής για την Ελλάδα η συζήτηση επικεντρώνεται σε μερικά τοπικά lockdown, με τρόπους που δεν θα επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή, αλλά θα αυξάνουν την τηλεργασία μειώνοντας την προσωπική επαφή.
Κρίσιμη η 20η Οκτωβρίου 2020
Για τους επιστήμονες ημερομηνία σταθμός είναι η 20η Οκτωβρίου, επιμένοντας ότι μέχρι τότε η δυναμική των κρουσμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό που θα περιορίζει τη σημερινή αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Όλοι μιλούν για κομβικό σημείο που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της διασποράς εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Πάγια αρχή της κυβέρνηση είναι οτι η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά γι’ αυτό και η προσοχή στρέφεται στις λεγόμενες “πορτοκαλί” περιοχές που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού θα είναι δύσκολοι. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται. Δεν αποκλείεται, κατ’ επέκταση, τίποτα!
Δείτε επίσης: ΠΟΥ- «Ανησυχητικό» το επίπεδο της μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη