Εξετάζουμε τις επιπτώσεις των τροπολογιών τελευταίας στιγμής στη νομοθετική διαδικασία και τη Δημοκρατία. Ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του έτους, γεγονός που εντείνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν πριν από το κλείσιμο της χρονιάς. Η νομοθέτηση άσχετων διατάξεων μέσω πολυνομοσχεδίων, σε συνδυασμό με την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της νομοθεσίας. (key001) Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) καταδεικνύει το αυξημένο ποσοστό άσχετων τροπολογιών που ψηφίζονται, αναδεικνύοντας μια διαρκή παθογένεια που πλήττει τη Δημοκρατία. (key002)
Σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται ο δεύτερος χειρότερος μήνας νομοθέτησης, με μέση επίδοση 54,9 στα 100, μόνο καλύτερος από τον Αύγουστο. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και το 2024, όπου ψηφίστηκαν τροπολογίες με πολλές άσχετες διατάξεις, σε προφανή αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος. Μάλιστα, από τις 11 τροπολογίες που ψηφίστηκαν, μόλις μία σχετιζόταν με το νόμο στο οποίο ενσωματώθηκε.
Η πρακτική της εισαγωγής άσχετων τροπολογιών, η οποία είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, εξακολουθεί να επικρατεί, με αποτέλεσμα οι τελευταίες τροπολογίες να κατατίθενται εντός 24 ωρών από την ψήφο τους. Σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση, η διάρκεια παραμένει κοντά στους μέσους όρους του έτους, με 13 ημέρες για τους νόμους που ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο του 2024.
Σημαντικό είναι επίσης ότι οι νόμοι που ψηφίζονται συνεχίζουν να περιλαμβάνουν διατάξεις που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της ρύθμισης. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης, η νομοθετική διαδικασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ποιότητας, παρ’ ότι υπάρχει μικρή βελτίωση. Η έλλειψη τεκμηρίωσης στην προκοινοβουλευτική διαδικασία και οι καθυστερήσεις στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων προσθέτουν ακόμα περισσότερες ανησυχίες για την κατάσταση της νομοθέτησης στη χώρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr