Τσάι Ινγκ-γουέν: «Η Ταϊβάν ανήκει στους Ταϊβανέζους»

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε το Σάββατο ότι η αποστολή της στη ζωή ήταν να διασφαλίσει ότι το νησί θα συνεχίσει να ανήκει στον λαό του και ότι η ύπαρξη της Ταϊβάν δεν ήταν πρόκληση για κανέναν, σε μια φλογερή προεκλογική απόκρουση προς την Κίνα

Οι τοπικές εκλογές της 26ης Νοεμβρίου στην Ταϊβάν έρχονται έναν μήνα αφότου ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει εντείνει τις στρατιωτικές πιέσεις στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί για να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου, εξασφάλισε μια 3η ηγετική θητεία που καταρρίπτει το προηγούμενο.

propoli

Ενώ η ψηφοφορία για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους αφορά ονομαστικά εσωτερικά ζητήματα, η Τσάι είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν σε μια συγκέντρωση στο κέντρο της Ταϊπέι ότι διακυβεύονταν πολύ περισσότερα, την πρώτη φορά που έφυγε τόσο ρητά μετά την Κίνα σε αυτήν την εκστρατεία.

Η Τσάι είπε ότι δεν είχε «παραδοθεί» στην πρόταση του Σι «μία χώρα, δύο συστήματα» για αυτονομία υπό την κινεζική κυριαρχία και ότι υπό την ηγεσία της όλο και περισσότερες χώρες θεωρούν τη δημοκρατία και την ασφάλεια της Ταϊβάν ως το κλειδί για την ειρήνη.

«Θέλω να πω σε όλους ότι η ύπαρξη της Ταϊβάν και η επιμονή του λαού της Ταϊβάν στην ελευθερία και τη δημοκρατία δεν αποτελούν πρόκληση για κανέναν», είπε στη συγκέντρωση για το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP).

«Ως πρόεδρος, η έκκλησή μου είναι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να αφήσουμε την Ταϊβάν να είναι ακόμα η Ταϊβάν του λαού της Ταϊβάν».

Η Κίνα διοργάνωσε πολεμικούς αγώνες κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι και έκτοτε συνεχίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών διελεύσεων με μαχητικά αεροσκάφη της ευαίσθητης μέσης γραμμής στο στενό στενό της Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Σι την επόμενη εβδομάδα, με την Ταϊβάν στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ενώ ο Τσάι και το DPP σάρωσαν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του 2020, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Kuomintang (KMT) σημείωσε ισχυρά κέρδη στις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2018.

Η δημοσκόπηση σε 2 εβδομάδες θα είναι δοκιμασία και για τα 2 κόμματα ενόψει της επόμενης προεδρικής και κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας στην Ταϊβάν, στις αρχές του 2024.

Το KMT, το οποίο κυβέρνησε την Κίνα πριν καταφύγει στην Ταϊβάν στο τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, παραδοσιακά ευνοεί τις στενές σχέσεις με το Πεκίνο, το οποίο το άφησε ανοιχτό σε επιθέσεις του DPP και θα πουλήσει το νησί στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Το KMT αρνείται αυτό, αλλά δεν μπόρεσε να ταρακουνήσει τις κατηγορίες ενόψει των εκλογών του 2020, οδηγώντας σε κατολίσθηση του DPP.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του KMT στη γειτονική Νέα Ταϊπέι το Σάββατο, ο πρόεδρός του Έρικ Τσου είπε ότι αποστολή τους ήταν να προστατεύσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία της Ταϊβάν.

«Ο πιο σημαντικός στόχος είναι ότι όλοι μπορούν να έχουν ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον», είπε.

Δείτε επίσης: Ταϊβάν: Εν αναμονή της αφίξης του Βρετανού υφυπουργού Εμπορίου – Σύσφιξη των διμερών σχέσεων

Loading