«Η μόνη εισβολή που έγινε στο νησί ήταν το 1963. Άλλωστε από τότε, από το 1963 και μετά η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εγκαταστάθηκε στο νησί» τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Η μόνη εισβολή που έχει γίνει στην Κύπρο έγινε από τους Έλληνες το 1963, ισχυρίστηκε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι για την επιτυχία της διατήρησης της ειρήνης από τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται ομοφωνία και αυτό ισχύει και για την Κύπρο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
«Θέλω να τονίσω ότι για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει την έγκριση και της τ/κ πλευράς. Θέλω να υπενθυμίσω και αυτό. Η μόνη εισβολή που έγινε στο νησί ήταν το 1963. Άλλωστε από τότε, από το 1963 και μετά η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εγκαταστάθηκε στο νησί» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Πούτιν – Μητσοτάκης: Τί ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τις θέσεις της Ρωσίας για το Κυπριακό, μέσω της αναζήτησης δίκαιης λύσης, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.
«Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που όμως θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μπορεί να λυθεί. Η πρόσκλησή μας στην Τουρκία παραμένει ενεργή, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνεία.», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε επίσης: Τουρκία: Από τα 415 στα 185 ο βασικός μισθός – «Είστε αχάριστοι», απαντά ο Ερντογάν
- Θεσσαλονίκη: Κόμβος καινοτομίας και ψηφιακών υποδομών στην εποχή των αναδυόμενων τεχνολογιών
- Ισραήλ: Εξέλιξη-καμπή με εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Δημήτρης Νατσιός: «Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα εθνικά μας θέματα»
- ΥΠΠΟ: Ξεκινά η πλατφόρμα διαβούλευσης για τη στρατηγική πολιτισμικής ανάπτυξης στην Αττική
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός διαγιγνώσκεται με καρκίνο έναν χρόνο μετά από χειρουργική επέμβαση