Τσίπρας: «Αυτό που ανακάλυψε ξαφνικά ο κος Μητσοτάκης, δεν είναι η εθνική ευθύνη αλλά το πολιτικό του αδιέξοδο»

Τσίπρας: «Αυτό που ανακάλυψε ξαφνικά ο κος Μητσοτάκης, δεν είναι η εθνική ευθύνη αλλά το πολιτικό του αδιέξοδο»

Για «πολιτικό αδιέξοδο» του πρωθυπουργού που τον ανάγκασε να δώσει τέλος στη διαδικασία πρόωρων εκλογών έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέρριψε την επίκληση της «εθνικής ευθύνης» από πλευράς πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως «αυτό που ανακάλυψε ξαφνικά ο κος Μητσοτάκης, δεν είναι η εθνική ευθύνη αλλά το πολιτικό του αδιέξοδο».

Αναλυτικά, ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με χαιρετισμό στο «κόκκινο νησί» της Ικαρίας και με αναφορά του στους αγώνες και τους αγωνιστές για τη δημοκρατία και την ελευθερία που φιλοξένησε το νησί. «Μπορεί οι καιροί να άλλαξαν αλλά ορισμένες συνήθειες δεν αλλάζουν. Όχι, δεν υπάρχουν πια εξορίες και φυλακές. Η δημοκρατία μας είναι βαθιά ριζωμένη», είπε. «Αλλά είναι μια δημοκρατία που υποφέρει από τη παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από τις απόπειρες χειραγώγησης της δικαιοσύνης, από την ανεξέλεγκτη διαφθορά και τη διαπλοκή» τόνισε, αφήνοντας αιχμές κατά της σημερινής κυβέρνησης για «υπονόμευση των θεσμών», «παραβίαση του Συντάγματος», «προπαγάνδα».

«Γιατί ήρθαν ξανά στην εξουσία για να επαναλάβουν την ίδια ιστορία με άλλα μέσα: Να ξεπληρώσουν τα γραμμάτιά τους στις ελίτ, να ταΐσουν τον κομματικό στρατό, να κάνουν πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία. Και να αφήσουν πίσω τους και πάλι συντρίμμια, όταν ο λαός τους ξαποστείλει», δήλωσε. Όπως όμως επισήμανε, «η κοινωνία υποφέρει, και όσο και να παράγουν προπαγάνδα, δεν μπορούν να κρύψουν τη πραγματικότητα που τους διαψεύδει».

Αντικρούοντας για ακόμα μία φορά το επιχείρημα ότι «για όλα φταίει η διεθνής συγκυρία», ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως «ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του ήταν πολλαπλασιαστές της κρίσης, η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα «αρνητικά ρεκόρ» που καταγράφει η χώρα «το ένα μετά το άλλο», όπως στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια, ενώ επέρριψε ευθύνες στις κυβερνητικές πολιτικές για τα «μειωμένα εισοδήματα», την «αισχροκέρδεια από τα καρτέλ» αλλά και από το ίδιο το κράτος «που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ». Επισήμαν, δε, την επανεθνικοποίηση της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού από τον «φιλελεύθερο Μακρόν», την ώρα που «στην Ελλάδα ο κος Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ» και «τοποθέτησε γκόλντεν μπους με μισθό 30.000 το μήνα που μέλημά τους είναι να αυγατίζουν τα κέρδη των ιδιωτών μετόχων». Έκανε λόγο για λεηλασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αντί να ασχοληθεί με το πώς θα τη σταματήσει, «το μόνο που τον ένοιαξε ήταν να οργανώσει το σχέδιο της εξαπάτησης των πολιτών».

«Να πάει σε πρόωρες κάλπες μπας και προλάβει να ξεγελάσει τους πολίτες και προλάβει τα χειρότερα», σχολίασε και τόνισε πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τις προηγούμενες μέρες τη διαδικασία πρόωρων εκλογών, με δηλώσεις, «με απανωτές και πανηγυρικές ανακοινώσεις υποψηφίων του κόμματός του», με διαρροές σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, «με το κάλεσμα των υπουργών και των βουλευτών του να αφήσουν το κυβερνητικό έργο και να ριχτούν στη μάχη του σταυρού».

Ωστόσο, όπως είπε, «του ήρθαν τα αληθινά μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις της κοινής γνώμης […] Είδε μάλλον ότι είναι πια πολύ αργά για να παραπλανήσει την ελληνική κοινωνία. Και άρχισε ξαφνικά να παριστάνει τον υπεύθυνο». Σχολιάζοντας δε, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική, είπε ότι «ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας πολιτικής αστάθειας».

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την προσπάθεια αποδόμησης των θέσεων του πρωθυπουργού, λέγοντας πως ενώ απορρίπτει τις κυβερνήσεις συνεργασίας, και η δικιά του η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας, «αγκαλιά με τα συμφέροντα» αλλά και ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δημοσκοπικό ξέφωτο».

«Οι εξελίξεις δεν είναι πια στα δικά του τα χέρια. Και κρύβει τη φθορά του πίσω από προφάσεις. Και προσπαθεί να παριστάνει τον δήθεν εθνικά υπεύθυνο. Αυτή την αρετή, λοιπόν, οι πρακτικές τριών χρόνων διακυβέρνησης έδειξαν ότι δεν την έχει ο κύριος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πανδημία, στην κρίση ακρίβειας και στην εξωτερική πολιτική.

«Αν υπάρχει μια αδήριτη ανάγκη, ζωτική, ανάγκη ζωής και θανάτου, είναι να τελειώσουμε πριν είναι αργά με τον κύριο Μητσοτάκη, το καθεστώς του και τους φίλους και σπόνσορές του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εξάλλου, αναφερθείς στις εξελίξεις με τη Novartis, υπογράμμισε πως «πριν λίγες μέρες, επιβεβαιώθηκε με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης μια πρωτοφανής απόπειρα, όχι μόνο να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο, αλλά και να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως σκευωροί, όσοι τόλμησαν να συμβάλουν στην αποκάλυψή του, να εξοντωθούν πολιτικά και ηθικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφοι ως συμμορίτες και σκευωροί». Εξαπέλυσε, μάλιστα, ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «ευτελίζοντας το ρόλο του ως πρωθυπουργού, περιφρονώντας τη διάκριση των εξουσιών, και ταπεινώνοντας τη Δικαιοσύνη, κήρυξε με τα χειρότερα λόγια ένοχους τους δημοσιογράφους που ο ίδιος είχε εμπλέξει στην περιπέτεια της δίωξης».

Ωστόσο, όπως σημείωσε «τώρα που τελικά και με τη βούλα της δικαιοσύνης δεν υπάρχει σκευωρία, αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο ζητά απαντήσεις» και ο ίδιος δεσμεύτηκε πως «θα φτάσει μέχρι τέλους, γιατί σε αυτό το τόπο η δικαιοσύνη πρέπει να επιστρέψει».

Δεσμεύτηκε επίσης, ότι «το πάρτι των δέκα επιχειρηματικών ομίλων, των τριών funds και των δεκάδων κομματικών αξιωματούχων που απομυζούν τους πόρους μιας κοινωνίας, θα τελειώσει».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να αφήσει πίσω της ανασφάλεια και απόγνωση. Μέσα σε τρία χρόνια οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική τους ανικανότητα και πάνω απ’ όλα η σπουδή τους να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αφήνουν πίσω μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη», δήλωσε και θέλησε να στείλει μήνυμα από την Ικαρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο «για να σταθούμε όρθιοι παρά τις δυσκολίες».

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης από την Κέρκυρα: «Στόχος μου είναι να γίνουμε το κόμμα των νεότερων γενεών»

Loading

Play