«Επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.
«Μια αντιθεσμική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει από την μεταπολίτευση και μετά προσπαθείτε να στοιχειοθετήσετε την απόφασή σας που πράγματι σε ορισμένες ακραίες στιγμές προκάλεσε δυσφορία στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν άφησε ασχολίαστο το έργο του «Μεγάλου Περίπατου» ο κ. Τσίπρας λέγοντας «αναφερθήκατε σε περιπτώσεις λίγων και ολιγάριθμων συγκεντρώσεων που πράγματι προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για πηγαίνετε μια βόλτα στο κέντρο να δείτε τι έχει γίνει με τα καμώματα του ανιψιού σας Δημάρχου Αθηναίων».
«Ο νόμος σήμερα προβλέπει τον περιορισμό αυτών των ολιγάριθμων συγκεντρώσεων να περιορίζονται στο πεζοδρόμιο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «βεβαίως, λόγοι ασφάλειας, εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν αυτό και εφαρμόσατε πλαίσιο του πατέρα σας. Υπάρχει λοιπόν θεσμικό πλαίσιο».
«Επιχειρείτε μια αντιδραστική τομή. Γιατί το κάνετε τώρα; Πρόκειται για συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με την δεξιά στροφή του Χρυσοχοϊδη; ή μήπως καλύπτει φόβο για τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν το φθινόπωρο. Το γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση και απαιτείται σχέδιο όχι καταστολή και προπαγάνδα από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σε αυτό το πλαίσιο δεν εξηγήσατε στους πολίτες τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε νομοσχέδιο που οδηγεί σε απαγόρευση διαδηλώσεων. Τίνος η ζωή βελτιώνεται; Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο που σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. Ξέρετε εγώ ως μηχανικός γνωρίζω ότι το γκρέμισμα είναι εύκολο, η ανοικοδόμηση είναι δύσκολη» πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στο συγκεκριμένο νομοθέτημα «όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε. Για να εκδικηθείτε μια Ελλάδα που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της. Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη. Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης. Για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».
«Στο ερώτημα λοιπόν γιατί επιχειρείτε τώρα αυτή την αντιδραστική τομή, η απάντηση είναι προφανής: Γιατί φοβάστε. Παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν ως κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ. Αλήθεια πόσο αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε κύριε Μητσοτάκη. Ανακοινώσατε μετά από 2,5 μήνες καθυστέρηση τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκατ. στο πίσω γραφείο του Μαξίμου – ξέρετε αυτό όπως μπαίνεις στο Μαξίμου πίσω από την σκάλα – λες και ήταν λεφτά της οικογένειας. Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση. Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντρά ψέματα; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε;».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου «γιατί ορισμένα από αυτά προκαλούν ανατριχίλα».
«Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– “πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου”» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.
«Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης (άρθρο 3), σε συνδυασμό με την εξουσία της αστυνομίας να διαλύει συγκεντρώσεις για το μόνο λόγο ότι δεν γνωστοποιήθηκαν (άρθρο 9), πλήττει κατάφορα τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης υποστήριξε ενώ παρατήρησε ότι «σέβομαι τις απόψεις των επιστημόνων που παραθέσατε. Σέβομαι τις απόψεις του κ. Μανιτάκη αλλά ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Όπως σέβομαι και τις απόψεις του κ. Αλιοβιζάτου ο οποίος όμως έχει στενή συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοϊδη».
«Εγώ θα αναφερθώ στον κ. Γεραπετρίτη. Αναφέρεται στο έργο που λέγεται κατ΄ άρθρο ερμηνεία του Συντάγματος –και διαβάζω πάλι επί λέξει: “Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα“. Τι κάνετε μας γυρίζετε σε ανώμαλες περιόδους;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των». Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975».
«Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν χειρότερα. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου λέει ότι η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σε μια συγκέντρωση. Τι είναι οι περιορισμοί; Είναι σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές. Το άρθρο 9 λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει. Νέος λοιπόν, λόγος διάλυσης: Όταν η συγκέντρωση δεν συμμορφώνεται στις αστυνομικές υποδείξεις, ακόμη κι αν καθαυτή ούτε τη δημόσια ασφάλεια απειλεί ούτε την κοινωνικοοικονομική ζωή διαταράσσει. Και αυτός ο λόγος αντισυνταγματικός», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δείτε ακόμη: Μητσοτάκης: «Το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης»