EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τσίπρας από Θριάσιο: “Η κατάσταση ξανά δραματική, καμία δικαιολογία”

Επίσκεψη στο Θριάσιο νοσοκομείο πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στον τομέα της πανδημίας-υγείας.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ είχε και συνομιλία με εργαζομένους υγειονομικούς.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, παραχώρησε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, σημειώνοντας αρχικά: «Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής, είναι για άλλη μια φορά δραματική κι αυτή τη φορά δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν υπήρξε προετοιμασία και σχέδιο».

Και πρόσθεσε: «Σε συνάντηση με την ΠτΔ είχα επισημάνει τον κίνδυνο να γίνει και στην Αττική κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη, να φτάσουν δηλαδή τα νοσοκομεία της Αττικής στο κόκκινο. Μάλιστα, είχα ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Αγνοήθηκα… Για τρεις μήνες (σ.σ. η κυβέρνηση) μας έβαλε σε μια νέα απολύτως αποτυχημένη και ατελέσφορη καραντίνα και δεν φρόντισε να έχει το παραμικρό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδίως, αλλά και την ενίσχυση των νοσοκομείων που σήμερα για άλλη μια φορά όχι μόνο βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά και με ένα έμψυχο δυναμικό που τα έχει δώσει όλα και είναι βαθύτατα κουρασμένο και απογοητευμένο».

“Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καν ηθική στήριξη”

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι γνωστές, όπως γνωστή σε όλους είναι και η ηρωική προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν όρθιο το σύστημα. Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά ούτε έχει δώσει και μια ηθική στήριξη, μια ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συνομίλησε με γιατρούς που βρίσκονται μόνοι τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο διευθυντής της Πνευμονολογικής στο Θριάσιο, 66 χρονών, είναι «μόνος του απέναντι σε 65 ασθενείς, υπερβαίνει τις δυνάμεις του και το ίδιο συμβαίνει με τους νοσηλευτές που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι «τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν μπορεί να υποτιμά ότι πέραν των περιστατικών Covid υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ασθένειες».

“Οι ιδιωτικές κλινικές δε… λερώνουν τα χέρια τους”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλίτευσε και την επιμονή του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας να μην προχωρούν σε επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων: “Οι ιδιωτικές κλινικές μένουν Covid-free, δεν λερώνουν τα χέρια τους, ενώ η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη”.

Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή μετράμε καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων και των συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία από τον κορονοϊό, αλλά δεν μετράμε τον αριθμό των συμπολιτών μας που υποφέρουν, που έχουν επιπλοκές διότι καθυστερούν τα χειρουργεία τους ή και που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των χειρουργείων κατά 80% για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά».

Δείτε επίσης: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για νέο ΕΣΥ παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ