Τσίπρας: «Διώκουν όποιον δικαστή τολμά να ερευνά τα σκάνδαλά τους» (vd+pics)
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: «Διώκουν όποιον δικαστή τολμά να ερευνά τα σκάνδαλά τους» (vd+pics)

Από την εξώπορτα του ξενοδοχείου του στο Αργοστόλι ξεκίνησαν οι συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με πολίτες, καταστηματάρχες και εργαζόμενους, όπως πληροφορείται το Politic, στο πλαίσιο της περιοδείας του σήμερα Παρασκευή στην Κεφαλονιά.

Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο του για περιοδεία στα σοκάκια του Αργοστολίου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία περίμεναν κάτοικοι, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό από την πανδημία και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία.

Χαρακτηριστικός ήταν ωστόσο ο διάλογος που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έναν κάτοικο, ο οποίος του έδειχνε την Εφημερίδα των Συντακτών που έχει στο πρωτοσέλιδό της το θέμα της ποινικής δίωξης στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

«Unacceptable»

«Ντροπή.

Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και λυπάμαι για το ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι για το ΚΙΝΑΛ.

Unacceptable», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κάτοικος για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα.

«Αυτά τα πράγματα γίνονται μόνο στη Λατινική Αμερική.

Εδώ έχουμε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν πλήρη έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και δικαστικά πραξικοπήματα.

Όποιος δικαστής τόλμησε να ερευνήσει τα σκάνδαλά τους τώρα τον διώκουν.

Αυτά δεν γίνονται πουθενά σε ευρωπαϊκή χώρα.

Θα δώσουμε αγώνα», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.

Απαισιοδοξία για Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο με τη μορφή επιδοτήσεων από την ΕΕ τόνισε ο κ. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με φορείς της Κεφαλονιάς, χωρίς ωστόσο να κρύψει την απαισιοδοξία του ότι στη σημερινή (Παρασκευή) συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα κράτη- μέλη θα καταλήξουν σε κάποια απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΕ, είπε:

«Η εικόνα που έχω σε σχέση με την ΕΕ και τα χρήματα τα οποία θα δοθούν είναι θολή.

Είναι αδιαμφισβήτητα πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο μέσα από τη μορφή των επιδοτήσεων, και όχι νέου δανεισμού.

Όμως είναι εξίσου σημαντικό αυτές οι επιδοτήσεις να δοθούν χωρίς αιρεσιμότητα.

Χωρίς διασύνδεση, δηλαδή, των χρημάτων που θα δοθούν στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με μεταρρυθμίσεις.

Κι όταν εμείς ακούμε “μεταρρυθμίσεις” καταλαβαίνουμε τι εννοούν, δηλαδή με μνημονιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις και επιβολές».

Επιπλέον, τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στην ΕΕ, γι’ αυτό το θέτω αυτό στο τραπέζι.

Είμαι απαισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη σε αυτή τη συνεδρίαση– μακάρι να υπάρξει-, αλλά γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί η Ένωση και το πόσο σκληρές είναι οι συντηρητικές δυνάμεις του Βορρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για μια ακόμη φορά και από αυτή την κρίση ωφελημένοι θα βγουν οι ισχυροί της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία πρώτα αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, τη βαθιά ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται η ελληνική οικονομία και δυστυχώς βρισκόταν πριν έρθει ο κορονοϊός, «διότι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως στενάχωρη την εικόνα που συνάντησε στην αγορά του νησιού, λίγο πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Όπως είπε, «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα.

Διότι βλέπουν οι τζίροι τους να έχουν μειωθεί 70% και 80%, αυτή είναι η εικόνα που έχω πάρει.

Και οι υποχρεώσεις οι ανελαστικές να τρέχουν, τα ενοίκια τους να τρέχουν, οι επιταγές επίσης τρέχουν και λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Έκανε λόγο για «ανελαστικές υποχρεώσεις που σφίγγονται σαν θηλιά γύρω από το λαιμό του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, ενώ οι τζίροι έχουν εκμηδενιστεί» και τόνισε:

«Δεν είναι απλώς νούμερα που αραδιάζονται πάνω στα χαρτιά των οικονομολόγων, αλλά προσωπικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, οικογενειακά δράματα».

«Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει έστω και τώρα ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της πολιτείας, πρόσβαση με ισχυρές κρατικές εγγυοδοτήσεις σε φτηνό δανεισμό, αλλά και μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κόστους στο σύνολο και του μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν», είπε.   

Ακόμα υπογράμμισε πως οι «επιχειρήσεις αυτές που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρις ότου υπάρξει μια πιο αποφασιστική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτείας».

Πρόσθεσε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, εάν δεν μπορέσουν να βρουν τρόπους στήριξής τους.

«Ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο είναι πάρα πολύ μεγάλος», προειδοποίησε.

Σε ό,τι αφορά στο, ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης και τη στήριξη των μικρομεσαίων και των εργαζόμενων.

«Ζητήσαμε έγκαιρη εμπροσθοβαρή παρέμβαση, με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, όχι έξω από τις δυνατότητες». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν παρέδωσε χάος, ούτε άδεια ταμεία», αφήνοντας 37 δισ. ευρώ.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα, στη νέα φάση της κρίσης του κορονοϊού, το οποίο δεν το έχουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Andrea Bonnetti

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, ζήτησε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την εργασία– και όχι την αναστολή της εργασίας, όπως έκανε στην πράξη-, να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση, να προχωρήσει σε πρόγραμμα μαζικού τουρισμού.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην ρευστότητα και τον ρόλο των τραπεζών είπε πως «αυτό που βλέπουμε είναι εξωφρενικό:

Διαφήμιζαν οι τράπεζες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και στο τέλος της ημέρας τα χρήματα τα δώσανε στους προνομιακούς τους πελάτες», τονίζοντας ακόμα:

«Εγώ γυρνάω όλη την Ελλάδα και δεν μου έχει πει ένας άνθρωπος ότι έχει πάρει λεφτά, είναι απίστευτο αυτό το πράγμα, και αναρωτιέμαι πού πήγαν αυτά τα χρήματα».

Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πιστεύουμε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν χθες, και αν δεν εφαρμοστούν η κατάσταση τον Σεπτέμβριο θα είναι τραγική».

Εκτίμησε πως ενδεχομένως «Σεπτέμβριο, Οκτώβριο να μην μιλάμε για στήριξη, γιατί θα έχουν έρθει λουκέτα και θα έχουν υπάρξει απολύσεις ή θα έχουμε εργαζόμενους που θα έχουν 18 μήνες να δουλέψουν, αλλά να μιλάμε για συσσίτια».

Και επ’ αυτού πρόσθεσε:

«Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικός, αλλά αυτή είναι η εικόνα που λαμβάνω από την περιοδεία μου και στη Ρόδο και στην Κέρκυρα και στη Νάξο και στη Ζάκυνθο και, τώρα, στην Κεφαλονιά».

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Γ.Σ.

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400