Τσίπρας: «Είναι απαράδεκτο να απαιτείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει χωρίς εξηγήσεις» (vid)

Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του ομιλία τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν παραγνωρίζει την ανάγκη για αμυντική θωράκιση της χώρας

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε στη βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την προμήθεια των έξι νέων Rafale και των φρεγατών Belharra. Να αναφερθεί πως πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα ανέβηκε στο βήμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άσκησε κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε αρχικά ότι «κάθε φορά που ανεβαίνω στο βήμα ενώ η συζήτηση αφορά τα εθνικά μας θέματα μου έρχεται στο μυαλό η φράση προτροπή του εθνικού μας ποιητή. Ότι εθνικό είναι το αληθινό. Η ιστορία απέδειξε ότι κάθε φορά που το εθνικό γινόταν αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πολιτικής δημοπρασίας μόνο δεινά συσσωρεύονταν».

«Μπορούμε να μη διαφωνούμε στα αυτονόητα»

«Διαφωνούμε σε πολλά στην εξωτερική πολιτική. Μπορούμε να μην διαφωνούμε στα αυτονόητα. Στο τι πράττει το κάθε κόμμα και να μην αποκόβουμε φράσεις αντιπάλων μας για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Σήμερα αποκόβετε μια φράση ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική».

«Μας είπατε ότι καταψηφίσαμε συμφωνία με Ιταλία ενώ την ψηφίσαμε και είπαμε παρών στην συμφωνία με Αίγυπτο. Επειδή σας άκουσα με προσοχή και ιδιαίτερα να κάνετε αναφορά στο κύμα ακρίβειας επιμένοντας σε μια πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία επικαλούμενος ότι δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και διεθνή αναξιοπιστία. Σας ακούει να τα λέτε αυτά ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει ρεύμα την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς και μας λέτε ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα;».

«Τι μπορεί να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του όταν σας βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και να φτιάχνετε κομματικό σποτάκι και αντί του εθνόσημου να βάζετε το σήμα της ΝΔ λες και πληρώθηκαν αυτά από το κομματικό σας ταμείο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για το κύμα της ακρίβειας, είπε:

«Το σκέφτεται ο πολίτης όταν βιώνει το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και βλέπει ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας σφοδρής Ρωσοναοτικής κρίσης διαπραγματεύεται με τη Ρωσία φυσικό αέριο και προμηθεύετε πάνω από 30% σε σχέση με Βουλγαρία. Κανείς δεν αμφιβάλει η σημασία ενίσχυσης αποτρεπτικής ισχύος χώρας. Δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας».

«Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά την κρίση ήταν η αναβάθμιση των F16 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή να διαχειριστείτε τις αμυντικές δαπάνες χωρίς διαφάνεια και σχέδιο. Στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια και εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής επαρκούς άμυνας». 

 

«Υπερψηφίζουμε την αγορά φρεγατών»

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα υπερψηφίσει την αγορά των φρεγατών, μια κίνηση η οποία όπως τόνισε είχε δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε την αγορά φρεγατών. Μια αγορά που προγραμματίσαμε εμείς. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση συμμετοχής ελληνικών εταιριών στην κατασκευή φρεγατών. Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε σαφείς σε ότι αφορά την στήριξη αυτού του προγράμματος. Αυτό σημαίνει αξιόπιστη αντιπολιτευτική στάση. Ένα πρόγραμμα που εσείς ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω κρίσης Ορουτς Ρεις όταν έφτασε 8 ναυτικά μίλια από Ρόδο και 6 από Καστελόριζο. Εν μέσω αυτής της κρίσης επειδή ακυρώσατε την αγορά φρεγατών και τονίζατε ότι ο μόνος τρόπος θωράκισης των 18 Ραφάλ εμείς με καλή πίστη – παρά το γεγονός ότι ως πρωθυπουργός δεν είχα δεχθεί εισήγηση για Ραφάλ – στηρίξαμε την επιλογή αυτή».

«Είναι απαράδεκτο όμως να απαιτείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ λευκή επιταγή. Ότι εμείς θα ψηφίζουμε χωρίς κριτήρια χωρίς εξηγήσεις. Όπως η απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale που την έμαθαν όλοι, και τα επιτελεία από την τηλεόραση». Εμείς εδώ έχουμε και επί της ουσίας ενστάσεις. Ενισχύσαμε την ΠΑ με αναβάθμιση F16 και με αγορά 18 Rafale, την στιγμή που Τουρκία εξαιρέθηκε από τα Φ35 δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της αγοράς επιπλέον 6 Rafale. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας στην σκανδαλώδη σύμβαση για κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Με τα δισ. του ελληνικού λαού δεν μπορεί να παίζουμε».

«Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη αμυντικής μας θωράκισης. Την σημασία της ενίσχυσης αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά 3 δισ. επιπλέον είναι 3 δισ επιπλέον. Σταματήστε να μετατρέπετε την Εθνική Άμυνα σε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης».

«Λέτε δήθεν δεν θέλετε ελλείμματα και την ίδια στιγμή φλερτάρετε με πρακτικές παρελθόντος που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Σταματήστε να αποπροσανατολίζετε το λαό λέγοντας ανακρίβειες σχετικά με τις δαπάνες. Τον Οκτώβριο σας ρώτησα αν αντέχουμε δημοσιονομικά. Αν αντέχουμε και επιπλέον Rafale και φρεγάτες. Μου είπατε ότι τα Ραφάλ θα πληρωθούν 2021 – 22 περίοδο με ρήτρα αποφυγής ενώ οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από το 2025 και μετά».

«Δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αμυντικές δαπάνες»

«Και διαβάζουμε στη σύμβαση ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος. 1,168 δισ. ευρώ μέσα στο 2022 που εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης των συμπολιτών μας και άλλο ένα δις το 2023 και 2024. Όταν σας ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία μην μας ξαναπείτε ότι είμαστε ανεύθυνοι και δεν υπολογίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση. Δεν μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι. Δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αμυντικές δαπάνες για να έχουμε κοινωνικές παροχές. Υποστηρίζω ότι πρέπει να τα κάνουμε και τα δύο».

Δείτε επίσης: Μπακογιάννη: «Θέλω να πιστεύω ότι και οι 300 βουλευτές είναι πατριώτες» (vid)