Τσίπρας για υποκλοπές: Μόνο οι ένοχοι κρύβονται – Ο κ. Μητσοτάκης να έρθει στη Βουλή να απαντήσει

Τσίπρας για υποκλοπές: Μόνο οι ένοχοι κρύβονται – Ο κ. Μητσοτάκης να έρθει στη Βουλή να απαντήσει

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την άρνησή του να έρθει στην Βουλή και να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «κρίσιμες ώρες για την δημοκρατία» ενώ έθεσε το ερώτημα αν υπουργός της κυβέρνησης βρέθηκε σε επισύνδεση από την ΕΥΠ. Παράλληλα μίλησε για αναδιανομή υπέρ των πλουσίων που γίνεται μέσω της ακρίβειας και της υψηλής φορολογίας.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται. «Δεν ήρθε όταν συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής, κρύφτηκε από την PEGA, κρύβεται από τη Βουλή Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται; Οι ένοχοι κρύβονται» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες «συμπτώσεις» που τελικά αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν συμπτώσεις.

«Είναι 4 μήνες που έχει αποκαλυφθεί ότι ο κύριος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο και από την ΕΥΠ και από το Predator. Το ίδιο και ο Θανάσης Κουκάκης. Ο κύριος Σπίρτζης δέχτηκε το ίδιο λινκ με τον κύριο Ανδρουλάκη που παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Όταν ο Κουκάκης πήγε στην ΑΔΑΕ, ο Μητσοτάκης έσπευσε να απαγορεύσει να δοθούν στοιχεία. Όταν ο Ανδρουλάκης πήγε στην ΑΔΑΕ, ο κ. Κοντολέων κατέστρεψε όλα τα στοιχεία. Όταν ο Σπίρτζης έκανε επίκαιρη ερώτηση στις 15 Νοεμβρίου 2021 λέγοντας ότι η ΕΠΥ παρακολουθεί πολίτες, την ίδια μέρα δέχτηκε το κακόβουλο λογισμικό. Έχουμε μία σειρά από συμπτώσεις. Δεν είναι συμπτώσεις αυτά».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τέσσερις μήνες ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται το απόρρητο και δεν δίνει απαντήσεις. Άρα είναι ένοχος. Δεν μπορεί η δημοκρατία να βυθίζεται στο σκοτάδι» και πρόσθεσε: «Εγώ δεν είμαι ντετέκτιβ, είμαι αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεσμικά ζητάω απαντήσεις. Ρωτάω αν κάποιοι από αυτούς τους υπόλοιπους 31 ήταν και υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Και δεν έρχεται να απαντήσει στη Βουλή. 4 μέρες που έχω κάνει την ερώτηση, κανείς δεν έχει απαντήσει. Οφείλουμε να θέτουμε ερωτήματα. Οφείλει να απαντήσει. Τα στοιχεία υπάρχουν».

Απαντώντας για το ενδεχόμενο λειτουργίας παράνομων λογισμικών επί ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε» όμως «εδώ έχουμε την λειτουργία του παράνομου λογισμικού με ένα κέντρο που είχε διασύνδεση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου». Σχολίασε ότι «αν ο κ.πρωθυπουργός δεν γνώριζε θα πρόκειται για έναν πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού άρα ανεπαρκή» ενώ αν γνώριζε πρόκειται για «έναν πρωθυπουργό ανασφαλή και αδίστακτο». Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός του ερωτήματος που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει υπουργός του κ.Μητσοτάκη που ήταν επισυνδεδεμένος επισήμως από την ΕΥΠ;»  αναρωτήθηκε προσθέτοντας αν «υπάρχει δημοσιογράφος που ήταν επισυνδεδεμένος;».

«Time out, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι» ανέφερε και τόνισε ότι η «δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις υπάρχει μόνο από τον πρωθυπουργό. Είτε να δώσει εντολή στον κύριο Δεμίρη είτε να πάει στη Βουλή και να ακυρώσει αυτό που ψήφισε ο ίδιος για να ξαναδώσει τη δυνατότητα στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες και οι υπουργοί να ζητήσουν να μάθουν από τους παρόχους αν ήταν από παρακολούθηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να σχολιάσει επικριτικά τα όσα είχε δηλώσει η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, λέγοντας «ζητάω επισήμως από τον καθ’ ύλην αρμόδιο που έχει υπ’ ευθύνη του την ΕΥΠ να απαντήσει. Θεσμικά, ρωτάω. Τα στοιχεία δεν τα έχω εγώ, τα έχουν τρεις πηγές. Είναι η ΕΥΠ, η οποία κρατάει κατάλογο των διατάξεων και των εντολών που δίνει. Είναι οι πάροχοι, οι τηλεπικοινωνιακοί, που παίρνουν τις διατάξεις. Και είναι και η κ. Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ, η οποία υπογράφει διατάξεις. Η κυρία Βλάχου η οποία ήρθε με θράσος στον ναό της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και μας είπε ότι έχω ανεξέλεγκτη κρίση και άμα γουστάρω μπορώ να υπογράφω διάταξη να παρακολουθώ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζοντας μας σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του ’60 του αλήστου μνήμης εισαγγελέα Κόλλια. Μπορεί να βγει να δηλώσει δημόσια, ευθαρσώς ότι δεν έχει υπογράψει καμία διάταξη παρακολούθησης άλλων πολιτικών προσώπων, υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ή άλλων σημαίνοντων προσώπων; του δημόσιου βίου; Ζητάμε απαντήσεις».

Δεν δικαιούνται να μιλάνε για λάσπη

Απαντώντας στην κριτική του Κ.Μητσοτάκη περί λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση για δημοκρατική εκτροπή να μιλάει για λάσπη» ζητώντας «φώς και όχι σκοτάδι». Παράλληλα θύμισε την πρόταση του για 4 όρους ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας διερωτώμενος αν «θα πάμε σε εκλογές με το Predator να είναι σε λειτουργία;» αφού «δεν υπάρχει καμία εξάρθρωση». Επισήμανε πως «το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η λειτουργία του» και «να υπάρξει κι ένας υπηρεσιακός υπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Το φαινόμενο Πάτση είναι η κορυφή του παγόβουνου

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση του βουλευτή της Ν.Δ Ανδρέα Πάτση λέγοντας πως «το φαινόμενο Πάτση είναι η κορυφή του παγόβουνου» τονίζοντας ότι συμβολίζει τη  «λεηλασία της μεσαίας τάξης».

Με αφορμή το «φαινόμενο Πάτση», ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική και για τα θέματα της οικονομίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την ακρίβεια και υποστηρίζοτνας ότι είναι πολιτική της επιλογή η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων. Έκανε λόγο για βίαιη αναδιανομή πλούτου, τονίζοντας ότι «εσκεμμένα η κυβέρνηση με εργαλεία το ρεύμα και τον ΦΠΑ διενεργεί μια πρωτοφανή ανακατανομή και αναδιανομή πλούτου» με την οποία «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι» ενώ «η μεσαία τάξη γίνεται φτωχή και οι φτωχοί γίνονται απελπισμένοι». Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων. 

Σε άλλο σημείο, αναφορικά με την επιδοματική πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Eurostat λέει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια προ επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις βγαίνουν από τον προϋπολογισμό. Από το ένα χέρι τα παίρνουν και τα δίνουν σε ημέτερους και φίλους και δίνουν ό,τι περισσεύει για να μπορεί ο κόσμος να απαλύνει τις πληγές».

Αποδόμησε ξανά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για φορολόγηση των υπερκερδών αναφέροντας «εμείς είχαμε υπολογίσει το έτος 2,2 δισ. υπερκέρδη. Η ΡΑΕ είπε 927 εκατ. το εξάμηνο. Η κυβέρνηση πήγε και φορολόγησε το εννεάμηνο. Έχουμε μια προσπάθεια ένα χρόνο τώρα να φορολογηθεί το λιγότερο δυνατό».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και πολιτική συσχέτιση του σκανδάλου των υποκλοπών με την υπόλοιπη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα καταγγέλλοντας ότι «η λεηλασία της μεσαίας τάξης, η αναδιανομή του πλούτου μέσω ακρίβειας και αισχροκέρδειας είναι οι άθλιες πολιτικές που για να επιβληθούν χρειάζονται άθλιες μεθόδους. Για αυτό η ιστορία με το predator και τις υποκλοπές δείχνει ότι ήταν μέθοδος διακυβέρνησης».

Σχετικά με τις μετεκλογικές εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την θέση του για την προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της  απλής αναλογικής. Σημείωσε μάλιστα πως αυτή «θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα λειτουργήσει κάτω από τις δεσμεύσεις της Τρόϊκας και των Μνημονίων».

Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα: «Η μόνη πρότασή του είναι η ανακύκλωση της αποτυχίας και της αθλιότητας»

Loading