Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας του την ευθύνη για την περαιτέρω υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και την απαξίωση της δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στην ημερίδα του φερώνυμου Ινστιτούτου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Τα Τέμπη είναι ο αδιάψευστος καθρέφτης της καθεστωτικής αδιαφορίας για τις ανθρώπινες ζωές. Ο στόχος της συγκάλυψης είναι ένας και μοναδικός: η Εξουσία.» Επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του, ενορχηστρώνοντας το μπάζωμα και τη συγκάλυψη για να διατηρήσει τη θέση του. «Η επομένη των Τεμπών είναι ο πιο αδιάψευστος καθρέφτης της υποκρισίας, του κυνισμού, της καθεστωτικής αδιαφορίας για τις ανθρώπινες ζωές.»
Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις υποθέσεις που συνδέονται με τα Τέμπη, τις υποκλοπές και την Πύλο, υποστηρίζοντας ότι έχουν κοινό παρονομαστή την παρόμοια μεθόδευση της συγκάλυψης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
«Είναι βαρύτατες οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα έπρεπε να ξεχαστούν και ότι η αναζήτηση ευθυνών δεν θα πρέπει να διαχέεται στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την κρίση αξιοπιστίας της δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα τμήμα της ηγεσίας που δεν σέβεται το λειτούργημά του. Επέκρινε παρεμβάσεις που εμπόδισαν την ολοκλήρωση ερευνών σχετικά με τις υποκλοπές.
Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία του για την μη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή παρά τις πολλές τροπολογίες σε άλλους τομείς. Αυτή η στάση εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανή σκοπιμότητα.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε για τις συνέπειες της σημερινής απαξίωσης των θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι «η βεβαιότητα του πολίτη ότι όλα είναι στημένα και προκατασκευασμένα» είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Κάλεσε σε νέα περίσκεψη και συνεργασία από το προοδευτικό φάσμα του πολιτικού συστήματος, προκειμένου να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Κατέθεσε 3+1 προτάσεις για τη δικαιοσύνη, αναφέροντας τη ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, μείωση του αριθμού των αντιπροέδρων, χρονικό όριο ανάληψης θέσης μετά τη συνταξιοδότηση και εφαρμοστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ