Τσίπρας: «Να σπάσει η σιωπή, να υπάρξει το θάρρος στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας»

«Γυναικοκτονίες είχαμε πάντα αλλά δεν είχαν αυτή την ένταση και δεν ήταν ορατές» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «να σπάσει η σιωπή».

«Επισκέφθηκα το Κέντρο με στόχο να σας ενθαρρύνω, να σας συγχαρώ και να δεσμευθούμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να επεκταθούν αυτές οι δομές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Γυναικοκτονίες είχαμε πάντα αλλά δεν είχαν αυτή την ένταση και δεν ήταν ορατές. Και για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτήν τη συνολική συνειδητοποίηση του προβλήματος, να την αξιοποιήσουμε σε δύο κατευθύνσεις», είπε, ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Να σπάσει η σιωπή, να υπάρξει το θάρρος στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας και δεύτερον να φτιάξουμε δομές. Δομές συμβουλευτικές, ξενώνες φιλοξενίας». «Γιατί άντε καταγγέλλεις. Πού πας μετά;», επισήμανε. «Κυρίως», συνέχισε «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αυτό είναι πιο δύσκολο, στην απονομή της δικαιοσύνης».

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το μεγάλο θέμα στη χώρα μας είναι από τη μια ο κατακερματισμός στις υπηρεσίες, συμβουλευτικές, φιλοξενίας, πρόληψης, και από την άλλη είναι ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης».

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας μίλησαν για την πολύ μεγάλη αύξηση των περιστατικών «αφού μόνο τον τελευταίο χρόνο το 84% των περιστατικών που δέχθηκαν αφορούσε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για παρεμβάσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη προστασία από την κοινωνία με κρατική ευθύνη είτε κεντρικά είτε από τους δήμους.

Επιπλέον, είπε, «έχουμε να κάνουμε και πολύ δουλειά στο πεδίο και μέσα στην οικογένεια. Δηλαδή πρέπει να σπάσουμε και τις αιτίες που δημιουργούν την ενδοοικογενειακή βία».

Όπως τόνισε, η αρχή πρέπει να γίνει από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

«Όσοι έχουμε αγόρια κυρίως αλλά όχι μόνο. Αν αυτό δεν σπάσει μέσα στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας, μέσα στο σχολείο, δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί», ανέφερε.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει περισσότερο θάρρος», σημειώνοντας ότι «έχει αναδειχθεί ως πρόβλημα, κάτι το οποίο κρυβόταν κάτω από το χαλί στις οικογένειες μέσα, στη κοινωνία μας».

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Στην όχθη του λαϊκισμού και του ελιτισμού οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας