Την απόφασή του να ζητήσει τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση του κόμματός του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζητά για τους πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης, παρότι πρόκειται για ένα σχέδιο που υπερβαίνει τη θητεία της.
«Αν ζήσουμε ξανά την κατασπατάληση πόρων σε ημέτερους όπως στη πανδημία θα πάμε πίσω αντί να πάμε μπροστά. Δεν αρκεί να έχουμε στόχους για το που θα πάμε, αλλά και ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για να μην μείνουν πίσω οι μισοί. Στο πλαίσιο αυτό η δημοκρατία και λογοδοσία είναι κυρίαρχο στοιχείο.
Έχουμε δύο συγκρουόμενες φιλοσοφίες. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται από το χθες από το 1990, και αυτό ενώ ο κόσμος ακόμη και η Ευρώπη αλλάζει έστω και με πιο αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση προωθεί ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, μείωση της φορολογίας με συνέπειες στο κοινωνικό κράτος, μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με αυτές τις προτάσεις ο κίνδυνος είναι να χάσουμε ξανά το τρένο της ανάπτυξης. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το δικό μας Σχέδιο. Εμείς θα επιδιώξουμε μία προοδευτική κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορεί να υλοποιηθεί μετά από αναθεώρηση σε συνεννόηση με την ΕΕ. Η Ευρώπη επίσης κινδυνεύει να χάσει το τρένο. Δεν είναι η σύγκριση μόνο η ποσοτική στις δαπάνες, αλλά και η ποιότητα, η μείωση των ανισοτήτων δεν είναι στόχος της ΕΕ. Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτό για να μην χάσει η Ευρώπη το τρένο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιχειρώντας σύγκριση ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ τόνισε: «Η ΕΕ έχει 120 εκατ. περισσότερους κατοίκους από τις ΗΠΑ αλλά οι δαπάνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν 5,5 τρισ. και η ΕΕ μόλις 750 δισ. Τα μεγέθη είναι συντριπτικά. Παρότι τα χαιρετίζουμε γιατί είναι μέτρα έξω από την μέχρι τώρα νοοτροπία της ΕΕ, είναι ακόμη πολύ πίσω».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο οι πολιτικές να διαχυθούν σε όλη την κοινωνία, προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, ενώ τοποθετήθηκε και για τα θέματα Παιδείας αναφέροντας ότι «τα περισσότερα χρήματα του Σχεδίου Ανάκαμψης θα πάνε στα κέντρα κατάρτισης παρά στα Πανεπιστήμια… Επίσης μια σειρά τμήματα μετά την μείωση των εισακτέων κατά 25.000 θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ευκαιρία για να διατεθούν πόροι όχι μόνο σε υλικοτεχνικές υποδομές αλλά σε προγράμματα για να βελτιωθούν τα Πανεπιστήμια».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ακόμα, ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την ενίσχυση της ανάπτυξης και θεωρεί ότι τα οφέλη θα διαχυθούν και προς τα κάτω.
«Για εμάς το επίπεδο των μισθών και το κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης το πακέτο θα πάει σε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η δική μας είναι στοχευμένη να πάει σε πολλούς», υπογράμμισε ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος και σημείωσε ακόμη ότι δεν ξέρει το επιτελικό κράτος τις ανάγκες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αν δεν ενεργοποιήσει την αυτοδιοίκηση και τα κινήματα.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μόνο η ενεργειακή και ψηφιακή ανισότητα αλλά και η θεσμική ανισότητα και συμπλήρωσε ότι μία ακόμη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο προτάσεις είναι ότι του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και την θεσμική ανισότητα. Επίσης, ανέφερε ακόμη και η ΕΕ έχει ξεφύγει και έχει απομακρυνθεί από την θέση ότι η αγορά θα λύσει από μόνη της την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.