Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό»

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό»

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ό,τι κερδίσαμε σε πέντε χρόνια», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό».

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη και μέσα σε έξι μήνες έφερε ύφεση, πριν τον κορονοϊό», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum των Δελφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την ανεργία στο 17% και τώρα κινδυνεύει να πάει ξανά στο 26%.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πάρει μέτρα το 2021 ή το 2022 που θα είχαν αποφευχθεί, αν δεν είχε προκαλέσει με την πολιτική της ύφεση πριν τον κορονοϊό και αν είχε πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξη της οικονομίας».

Η έκθεση του ΟΟΣΑ και η ύφεση

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες θα έχουν ύφεση το 2020 λόγω της πανδημίας, αλλά το 2021 θα επιστρέψουν σε ανάκαμψη όση και η ύφεση. Η Ελλάδα, ωστόσο, προβλέπεται ότι θα έχει μικρότερη ανάκαμψη.

«Η ύφεση είχε αρχίσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σε κάθε περίπτωση πριν τον κορονοϊό και εκεί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος, εξάλλου, απέδωσε αυτό το γεγονός σε μία «παρωχημένη πολιτική της κυβέρνησης» και στο ότι δεν δημιούργησε αναπτυξιακές συνθήκες στην οικονομία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε «βολές» κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας:

«Το 2018 και το 2019 είχαμε από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Δεν τους έφθανε το 1,9%. Έρχεται η παρούσα κυβέρνηση που υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει αναπτυξιακή έκρηξη και θα μας πάει στο 4% το 2020 και αντί γι αυτό μας πάει στην ύφεση… Ο κ. Μητσοτάκης μας έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό».

Το πρόβλημα με το μεγάλο χρέος της Ελλάδας

Ερωτηθείς εάν είμαστε μία χώρα που έχει πρόβλημα χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το μεγάλο της χρέος που προήλθε από την κρίση ελλειμμάτων, που μας οδήγησε στα μνημόνια, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε 15% έλλειμμα…

Ωστόσο, το πρόβλημα έρχεται από πιο παλιά, από την εποχή του Χρηματιστηρίου, και κορυφώθηκε στην περίοδο Καραμανλή. Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους το επέτεινε και η διαχείριση της τρόικας με τα λάθη που είχαν κάνει, όπως οι ίδιοι στην συνέχεια παραδέχθηκαν όπως π.χ. με τους πολλαπλασιαστές…

Μας φοβίζει το ενδεχόμενο το χρέος να πάει στο 200% του ΑΕΠ. Η απάντηση σε αυτό τον κίνδυνο είναι να κάνουμε μία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία. Θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα να φροντίσουμε να μην μειωθεί ραγδαία το ΑΕΠ».

Ζητά να «πέσει» χρήμα στην αγορά

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μεγάλης ύφεσης λόγω της «αδράνειας της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα τώρα στην αγορά».

«Θα βρεθούμε και σε μεγαλύτερες δυσκολίες ανάκαμψης», τόνισε και εξήγησε: «Η θεωρία να φυλάξουμε τα χρήματα για αργότερα ίσως ήταν πειστική στην αρχή της κρίσης και πριν έλθουν οι ανακοινώσεις της ΕΕ».

Τα χρήματα του ESM

Για το αν θα έπαιρνε τα χρήματα του ESM, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός και θα εξαρτιόταν από τον στόχο για την αξιοποίησή τους και αν δεν συνοδευόταν με μνημονιακούς όρους».

«Τυπική σχέση με Μητσοτάκη»

Όσον αφορά τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους για τα εθνικά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω μία τυπική σχέση… Άλλωστε είναι ευθύνη του πρωθυπουργού η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών… Όταν συναντιόμαστε, το κλίμα είναι καλό, αλλά δεν είμαστε φίλοι. Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία».

Έριξε, λοιπόν, το «μπαλάκι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως η ευθύνη ανήκει πάντα στον πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει στιγμή που να σηκώνει το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και να μην ανταποκριθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υποστήριξε.

Όσον αφορά το τι γινόταν επί δικής του πρωθυπουργίας, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η ενημέρωση στα κρίσιμα εθνικά θέματα ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι. Ακόμη και στη Συμφωνία των Πρεσπών σε κάθε στροφή των εξελίξεων υπήρχε ενημέρωση. Παρότι ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε τους τσολιάδες και τότε ερχόταν στο Μαξίμου και ζητούσε να είναι κλειστά τα μικρόφωνα σαν να κάνουμε παντομίμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε μιλήσει δύο φορές όλες κι όλες όταν με κάλεσε στο γραφείο του. Εγώ κάλεσα τρεις φορές Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών… Εξαρτάται από τον πρωθυπουργό αν θα αποφασίσει να μοιράζεται κρίσιμες σκέψεις με την αντιπολίτευση».

«Άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Κληθείς να σχολιάσει τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ… Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και εμμονές… Ωστόσο, διακρίνω ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν στρατηγικές ιδεολογικές διαφωνίες… Υπάρχει μία αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός που είναι σε εξέλιξη. Σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, είναι πολυσυλλεκτικά».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια θα έχει αναδιαταχθεί η εσωκομματική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο μεγάλο κόμμα της αριστεράς».

Όσο για τις εσωκομματικές διαφωνίες, είπε: «Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές… Υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν… Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά. Αν δεν είχε υπάρξει ο κορονοϊός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει στη ανασυγκρότησή του».

Η συμφωνία με την Ιταλία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ.

«Είναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016. Εμείς τη χαιρετίζουμε… Είχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Τζεντιλόνι, να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6-12 μίλια και να έχουν επήρεια τα νησιά. Ο Κοτζιάς είπε τότε ότι θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση. Τώρα εμείς δίνουμε έγκριση… Υπάρχει μία σοβαρή διαφορά με το 2016: τότε δεν υπήρχε το τουρκο-λυβικό σύμφωνο… Η συμφωνία κλείνει με συμβιβασμούς όχι τραγικούς. Θα μπορούσε και με την Αλβανία να κλείσει η συμφωνία», ανέφερε σχετικά.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, έκανε λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης μίας εθνικής στρατηγικής, που να οδηγεί όχι σε σύγκρουση, αλλά να σε πάει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι όμως με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς.

«Να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο ακόμη και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ και να προχωρήσουμε και στην επέκταση των 12 μιλιών στα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», σημείωσε.

Οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ

Για το Κίνημα Αλλαγής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Εμείς καταθέτουμε ειλικρινή πρόταση συζήτησης με το ΚΙΝΑΛ, καθώς πιστεύουμε στις συμμαχικές κυβερνήσεις».

Δείτε ακόμη:
Βουτιά Τσίπρα στα νάματα της καραμανλικής ΝΔ

Loading

Play