EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης πουλά ηλιοβασιλέματα» (vd)

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με το προεδρείο Ομοσπονδιών Εργαζομένων του Τουρισμού και του Επισιτισμού.

«Είναι πράγματι οξύμωρο, είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τον κύριο Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στην Σαντορίνη, την ίδια στιγμή όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι και οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι  στον τουρισμό βιώνουν ημέρες αντίστοιχες με τις πιο σκληρές των μνημονιακών χρόνων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

propoli

Σχολιάζοντας το περιστατικό με την λιποθυμία της εννιάχρονης στη Ρόδο της οποίας η μητέρα είναι άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσω με την μητέρα του εννιάχρονου κοριτσιού που λιποθύμησε και θέλω να πω ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι, ότι η ντροπή δεν πρέπει να ανήκει στους ανθρώπους που βγάζουν το πρόβλημά τους προς τα έξω, αλλά πρέπει να είναι στην πολιτεία.

Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους, και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν, όταν έχουν να πάρουν εισόδημα από τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου.

Και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν με 800 ευρώ το τρίμηνο είτε με ένα επίδομα ανεργίας είτε και πολλοί άλλοι χωρίς αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει ότι το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση θα φτάσει το 16 %, αλλά δεν λένε με ποιο σχέδιο θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης αυτής.

«Εμείς προτείναμε την χρηματοδότηση στο 100% του ασφαλιστικού κόστους για τς επιχειρήσεις και στο 40% του μισθολογικού προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην χάσουν ένα ευρώ και να μπορέσουν να αντέξουμε σε αυτήν την κρίση, που θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ταυτόχρονα  ότι «δυστυχώς φοβάμαι ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή ως ευκαιρία προκειμένου να επιβάλουν ακόμη πιο αντεργατικές λογικές.

Πρέπει πρώτα να παλέψετε για την επιβίωση των ανθρώπων σας, πρέπει να παλέψετε και για τα δικαιώματα, για τις συμβάσεις».

«Καταρρέει πανηγυρικώς το αφήγημα»

Από την πλευρά του, με μελανά χρώματα περιέγραψε, όπως πληροφορείται το Politic, την κατάσταση κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό, Γ. Χότζογλου

«Το αφήγημα αυτό ότι θα καταφέρουμε να δουλέψουμε τη σεζόν καταρρέει πανηγυρικώς», επισήμανε ο κ. Χότζογλου και τόνισε ότι σύμφωνα με τις δικές τους προβλέψεις φέτος οι αφίξεις θα κυμανθούν στο 10% της περυσινής χρονιάς.

Δηλαδή φέτος, όπως είπε, αναμένεται να έρθουν 3,5 εκατομμύρια τουρίστες αντί για 32 εκατομμύρια που ήρθαν πέρυσι, επιβεβαιώνοντας όπως είπε τις προβλέψεις των οργανισμών για 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο, που επιβεβαιώνονται πλέον κι από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο.

«Η αναπλήρωση στον ονομαστικό μισθό που λέει η κυβέρνηση σε μας δεν ισχύει.

Όσο για την εστίαση υπάρχει απόλυτο χάος, η απόλυτη εξαθλίωση.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει τέλος Ιουνίου ουσιαστική πρόβλεψη, ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός αγοράς», τόνισε ο κ. Χότζογλου, αναφέροντας ότι ταυτόχρονα καταργήθηκαν οι  κλαδικές συμβάσεις και περικόπτονται οι μισθοί κατά 40%.

Βάζει όρους και προϋποθέσεις ακόμη και για το πώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι αυτά τα 400 ευρώ», κατέληξε.

Γ.Σ.