Τσίπρας: «Το κλίμα έχει αλλάξει, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή» (vid)

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε για τις εκλογές του κόμματος ενώ αναφέρθηκε και στις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας φιλοξενήθηκε στον ΑΝΤ1 και μίλησε για την αυριανή εκλογική διαδικασία στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας πως οι εκλογές γίνονται μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω της ακρίβειας.

Συμπλήρωσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, τα μέλη του θα μπορούν να αποφασίζουν ηλεκτρονικά για τις πιθανές συνεργασίες, την επόμενη ημέρα των εκλογών, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν προκύψει.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει τις εκλογές και να ξαναφέρει την ελπίδα στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: 

«Προχωράμε σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, αν έχουμε εκλογές με την απλή αναλογική, να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπούμε σε μια κυβέρνηση. Αυτοί θα αποφασίσουν».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:

«Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θέλω να μιλήσω για νούμερα. Για εμάς ο πήχης είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε στόχο να κερδίσουμε τις εκλογές. Για να πετύχουμε αυτόν τον πήχη, ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους για να κερδίσουμε. Όχι 200.000 και 300.000».

«Τα κόμματα αναγκάζονται από την ίδια τη ζωή και από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους. Η κρίσιμη κάλπη θα είναι αυτή που θα έχουμε μπροστά μας με την απλή αναλογική, που θα διαμορφώσει συσχετισμούς. Είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του εκλογικού νόμου και πιστεύω πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως γίνεται σε σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόμματα συζητάν για μέρες, καταθέτουν τις απόψεις τους και δεν το κάνουν στο παρασκήνιο» ανέφερε και συνέχισε:

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Στην Ελλάδα και στις μεσογειακές χώρες είναι διαφορετικά από ότι στις βόρειες χώρες. Στη Γερμανία υπήρξε αυτό λόγω της μετατόπισης της σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά. Στην Ελλάδα έχουμε δυο κόμματα με βαθιές διαφορές, ιδεολογικές. Όχι, όσο στο παρελθόν, αλλά σε σχέση με την κοινωνία και την οικονομία. Με τη Νέα Δημοκρατία οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Οι όποιες συγκλήσεις θα έχουν να κάνουν στη βάση των δυο αυτών πόλων, της αριστεράς και της δεξιάς. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις δημοκρατικές δυνάμεις».

«Όταν μια πολιτική δύναμη καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν χωρίς να επιδιώκει να κυβερνήσει, έχει ένα ντεζαβαντάζ»

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, επεσήμανε:

«Όταν μια πολιτική δύναμη καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν χωρίς να επιδιώκει να κυβερνήσει, έχει ένα ντεζαβαντάζ. Εκτιμώ ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και έχει στόχο να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους αυτή την ώρα. Όσο πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, οι πολίτες θα θέλουν να ξέρουν ποια είναι τα χαρτιά του κάθε κόμματος για την επόμενη ημέρα. Η θέση του πρωθυπουργού, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, είναι πολύ κρίσιμη. 

Το ποιος θα είναι αυριανός Πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι κρυφός άσσος στο μανίκι ενός πολιτικού. Θεωρώ απολύτως θεμιτό να προσπαθεί ο καθένας να κερδίσει τις εκλογές. Είναι απαράδεκτο, όμως, να λέει «δεν θα είναι ο τάδε», αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι. Αν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει τον Χ ή τον Ψ, πρέπει να μας πει ποιον θέλει. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει χωρίς να γνωρίζει».

Για το πότε θα γίνουν οι εκλογές είπε:

«Δεν είμαι μάντης για να μαντέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Αίσθησή μου είναι ότι αδειάζει η κλεψύδρα για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Όσο η κοινωνική ένταση επιτείνεται, θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Να υπάρξει κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Η δυσκολία αυτή δεν θα φύγει από τη μια ημέρα στην άλλη.

Για το πότε θα είναι ο χρόνος των εκλογών δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να σας πω την αξία του να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη του αύριο. Μια σειρά δημοσκοπήσεων λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει. Αύριο πρέπει να δοθεί η απάντηση».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: 

«Έχετε πάει το τελευταίο διάστημα σε ένα καφενείο; Έχετε περπατήσει σε έναν εμπορικό δρόμο; Εκεί είναι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις κατά τη γνώμη μου. Το κλίμα έχει αλλάξει, έχει γυρίσει. Ο κόσμος είναι σε βαθιά απογοήτευση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτή είναι η εικόνα από τις πραγματικές σφυγμομετρήσεις στην κοινωνία. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η μεγάλη συζήτηση θα είναι η μεγάλη αποτυχία των σφυγμομετρήσεων. Μπορεί να μην είναι εσκεμμένη.

Πέρα από τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα των πολιτών είναι πώς θα πληρώσουν τον λογαριασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τρεις και τέσσερις φορές επάνω; Πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με πληθωρισμό στο 10%. Κάνω περιοδεία σε λαϊκές περιοχές και βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση. Ανθρώπους που λένε δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας, όχι για πολυτελείς αγορές».

Η κουβέντα πήγε και στην ενέργεια, με τον κ. Τσίπρα να λέει πως στην Ελλάδα οι αυξήσεις είναι στο 80% κάτι το οποίο δείχνει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Όταν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι 20-25% και στην Ελλάδα είναι 80%, υπάρχει τεράστια διαφορά. Που οφείλεται αυτό; Όταν η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν έχουν εμπνευστεί την πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής που μετακυλίει το 99% της αύξησης στην χονδρεμπορική τιμή στον καταναλωτή, ποιος ευθύνεται;

Αυτή τη ρήτρα πρέπει να ξέρεις ιερογλυφικά για να καταλάβεις πως βγαίνεις, εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021. Επί των ημερών μας, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Από το 2015 ως το 2019 μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 19%. Δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής όταν έπεφτε η τιμή».

Ενώ πρόσθεσε ότι: 

«Υπάρχει μια αγωνία μην τυχόν και συσσωρευτούν χρέη στο μέλλον, αλλά δεν έχετε αγωνία για το πώς θα πληρώσει σήμερα ο πολίτης. Όταν ένας άνθρωπος έχει 1.000 ευρώ εισόδημα και έχει λογαριασμό 1.600, πώς θα πληρώσει; Θα τους πούμε μπαταχτσήδες; Που βγήκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος με τα εκατομμύρια δάνεια απλήρωτα, να μας πει μπαταχτσήδες; Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση; Τα μέτρα μας πήρε…».

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και εννέα μήνες. Από τη ΔΕΘ μίλησα για το κύμα της ακρίβειας και ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα είναι παροδικό. Ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και είναι πρωταγωνίστρια στο ράλι αισχροκέρδειας.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει υψηλή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, για να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, οι λογαριασμοί ήταν τριπλάσιοι. Ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας, έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης: Πέτσας: «Η παρέμβαση στο ρεύμα δε συνδέεται με κανέναν σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές»