Τσίπρας: Ζήτησε επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τσίπρας: Ζήτησε επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου

«Η επίσκεψή σου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πληροφορείται το Politic, απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

«Πιστεύω ότι τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως «δυστυχώς η επίσκεψή σου γίνεται λίγες ημέρες μετά από μια θλιβερή απόφαση, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό, καθώς ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Αγιά Σοφιά, μετατρέπεται σε τζαμί.

Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα».

Ακόμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι θεωρεί θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας γι’ αυτή την επιθετικότητα, κάτι που είχε καταφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Είπε, επίσης, ότι «οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Και ανέφερε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά.

Επιπλέον, ζήτησε «να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ακόμα θετική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διερεύνηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Όχι διάλογος υπό την απειλή κανονιοφόρων»

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απασχολεί τον καθένα σήμερα είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα γίνεται οξύτερη όσο ο χρόνος περνά.

Σε ό,τι αφορά στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι είναι «μια ισχυρή καμπάνα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι».

Τόνισε επιπλέον ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι υπέρ του διαλόγου, «ουδέποτε επιδιώξαμε την όξυνση της κρίσης», αλλά δυστυχώς, σημείωσε, έχουμε έναν γείτονα που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας.

Υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για διάλογο, εφ’ όσον οι έκνομες ενέργειες σταματήσουν επειδή, όπως είπε, δεν μπορεί υπό την απειλή των κανονιοφόρων να κάνεις διάλογο και να ευελπιστείς ότι είναι δυνατόν να εισακουστούν οι θέσεις της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Γ.Σ.

Loading

Play