Αναλυτική ανάλυση του πορίσματος που εκθέτει την κυβέρνηση για παραπλάνηση γύρω από την ασφάλεια του υλικού. Το πόρισμα έχει ανατρέψει πλήρως το αφήγημα των Καραμανλή, Φλωρίδη και Μητσοτάκη, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η σύμβαση 717 είναι απλή και δεν σχετίζεται με την τραγωδία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς. Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι το πόρισμα ξεκαθαρίζει πως, αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, πιθανότατα δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα. Επίσης, επισήμανε ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες και ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω κατηγορίες, συνδυαστικά με τη συνεχιζόμενη ανακριτική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, το πόρισμα καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε σχετικά με το εύφλεκτο υλικό και ότι η εστία ανάφλεξης δεν μπορεί να προκληθεί από τα έλαια σιλικόνης. Αντίθετα, υπάρχει ένδειξη ότι μια άλλη καύσιμη ύλη ευθύνεται. Το πόρισμα αναφέρει ότι το μπάζωμα σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη απαραίτητων στοιχείων για τον προσδιορισμό των αιτίων του δυστυχήματος.
Ο κ. Τσουκαλάς επίσης επισημαίνει την έλλειψη αυτοματοποιημένων συστημάτων ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι, αν είχε συγκροτηθεί η Επιτροπή νωρίτερα, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Είναι απαραίτητο να αναλογιστούμε ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των κανονισμών που αφορούν την ασφάλεια.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη κρίνει την υπόθεση ως άξια ποινικής διερεύνησης και έχει παραπέμψει στο δικαστήριο τους υπεύθυνους, οι οποίοι βρίσκονταν στο άτυπο συντονιστικό κέντρο, προτού λάβουν χώρα τα γεγονότα στο πεδίο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr