Τζόνσον: «Επανάσταση δια των υποδομών» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τζόνσον: «Επανάσταση δια των υποδομών» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Μία «επανάσταση δια των υποδομών» εμπνευσμένη από το αμερικανικό «New Deal» υπόσχεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Αφού φόρεσε μία κάσκα επισκεπτόμενος εργοτάξιο, ο Μπόρις Τζόνσον ανέπτυξε το όραμά του για την έξοδο της βρετανικής οικονομίας από το τέλμα, με ένα σχέδιο 5 δισεκατομμυρίων λιρών για επενδύσεις σε υποδομές και με την βοήθεια του συνθήματος «Build, Build, Build».

«Μοιάζει με το New Deal (…) διότι αυτό απαιτεί η εποχή: Μία ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση που τοποθετεί τα προστατευτικά της χέρια γύρω από τον λαό σε περίοδο κρίσης», είπε ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στην πολιτική του Φράνκλιν Ρούζβελτ που επέτρεψε την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας με την παρέμβαση του κράτους μετά την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Κατά την σημερινή του ομιλία στο Ντάντλι της κεντρικής Αγγλίας, ο Μπόρις Τζόνσον δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την οικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων.

«Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα New Deal, αλλά δεν υπάρχει και τίποτε καινούργιο (new) ούτε και καμιά συμφωνία (deal)», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Πρέπει να υπάρξει παράταση του σχήματος της χρηματοδότησης της διακοπής απασχόλησης όπου χρειάζεται για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στους τομείς της φιλοξενίας, των ταξιδίων και παροχής υπηρεσιών.

«Το New Deal του Ρούζβελτ γέννησε τεράστια έργα όπως το φράγμα Χούβερ – ενώ η λίστα των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την επισκευή μιας γέφυρας στο Σάντγουελ», έγραψαν ειρωνικά πριν ακόμη από την πρωθυπουργική ομιλία οι Financial Times.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, στο οποίο περιλαμβάνεται μόνο μία εβδομάδα μέτρων του lockdown, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 2,2%, για πρώτη φορά από το 1979, και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο προβλέπει ιστορική κατάρρευση κατά 10% για το 2020. Την στιγμή που το βρετανικό χρέος έχει ξεπεράσει κατά την διάρκεια της κρίσης το 100% του ΑΕΠ, το θέμα της χρηματοδότησης παραμένει.

Συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε την επιστροφή στην λιτότητα, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2008. «Δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την οικονομία της αγοράς», είπε.

Δείτε ακόμη: Η ΕΕ ανοίγει σύνορα σε 14 χώρες –Ποιες μένουν εκτός

Play