Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση κατά αμάχων στα υψίπεδα του Γκολάν, αποκαλώντας την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Αναφερθείσα στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η Β. Κεχαγιά χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» που εντάσσεται στο σχέδιο απορρύθμισης και απαξίωσης του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι «οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας αφήνονται στο έλεος της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με σκοπό την κοινωνική απαξίωση ανοίγοντας τον δρόμο στους ιδιώτες». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Η Β. Κεχαγιά σχολίασε ότι «η κυβέρνηση υπό τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη υποχρεώθηκε να πάρει πίσω την απόφαση περί επίταξης των ιδιωτών γιατρών και αποκλεισμού τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία περιλαμβάνεται σχετική ρύθμιση για ενεργοποίηση της επίταξης.
Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «σιωπά εκκωφαντικά». Δήλωσε ότι είναι σαφές ότι για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων στελεχών υπήρξε ενιαίος μηχανισμός με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας την «αντιδημοκρατική εκτροπή» που θα λογοδοτήσει ο πρωθυπουργός.
Για τα ελληνοτουρκικά, κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει θέση και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου», τα οποία ισχυρίζονται ότι «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δράσεις του πλοίου πόντισης καλωδίων στην Κάσο», όπως και ότι η Ελλάδα «αποδέχεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Η Β. Κεχαγιά ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να επαναφέρει το νέο-οθωμανικό αφηρημένο παραμύθι, ζητώντας μια σαφή απάντηση από την κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι οι παράνομες ενέργειές της θα έχουν σοβαρές συνέπειες.
Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αιφνιδιαστική ρύθμιση Φλωρίδη για το πόθεν έσχες, σημειώνοντας την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέκος Αυλωνίτης, έχει ήδη καταγγείλει ως «απαράδεκτο» το άρθρο 13 του νομοσχεδίου που ορίζει τη «διαγραφή στοιχείων και δηλώσεων στα πέντε χρόνια» και «τη μείωση στον χρόνο υποβολής δηλώσεων για πολιτικούς», μεταξύ άλλων.
Σχετικά με τα σενάρια επιστροφής του Παύλου Πολάκη, η Β. Κεχαγιά έκανε λόγο για «σενάρια», ενώ εξήγησε ότι η διαγραφή του οφείλεται σε «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» και δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας.
Προέτρεψε τη Νέα Δημοκρατία να επικεντρωθεί στα σοβαρά προβλήματα της χώρας, τονίζοντας τις ενδείξεις από την πρόσφατη ευρωπαϊκή έκθεση για το κράτος δικαίου, η οποία εντόπισε κενά στην ελληνική κυβέρνηση.
Αναφερόμενη στα εσωκομματικά, τόνισε ότι υπάρχουν οδηγίες να συγκεντρωθούν προτάσεις για καταστατικές αλλαγές που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Επιτροπή τον Σεπτέμβριο, ενώ βρίσκονται επίσης σε συζήτηση προτάσεις για την αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ενίσχυση των οικονομικών του κόμματος.
Τέλος, υπογράμμισε ότι, για τώρα, καταβάλλονται 1.000 ευρώ, ενώ προηγουμένως το ποσό ήταν 2.000 ευρώ.