Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η θέση του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή δικαιολογείται, καθώς είναι σαφέστατα τα στοιχεία για τις παραθεσμικές παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο στήσιμο της σκευωρίας.
Όπως τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου, όλα θα είχαν διευκρινιστεί γύρω από το σκάνδαλο του φαρμάκου, αν είχε γίνει λοιπόν η εξεταστική για το 2004-09 οπότε θα γινόταν γνωστά «τα αίτια της κρίσης για να μην ξανασυμβεί, και βέβαια θα γνώριζαν όλοι οι πολίτες για το πραγματικό σκάνδαλο του φαρμάκου, και δεν θα υπήρχε κανένα περιθώριο συκοφάντησης της μεγάλης προσπάθειας του νοικοκυρέματος και των δύσκολων αποφάσεων που πήρε το ΠΑΣΟΚ για να ορθοποδήσει η χώρα».
Ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτηρίζει θυμηδία τον ισχυρισμό που προβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα πως η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής συνιστά αντιπερισπασμό καθώς όπως αναφέρει, «εκείνος συγκάλυψε τον εκτροχιασμό του Καραμανλή και έβαλε στο στόχαστρο όλους τους άλλους πολιτικούς αντιπάλους και ιδιαίτερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ». Ακόμη, «είδαν την υπόθεση Νοvartis σαν ευκαιρία οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ για να στήσουν την σκευωρία κατά συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες μέχρι τώρα αποδείχθηκαν, είτε ψευτομάρτυρες, είτε κατηγορούμενοι για άλλες υποθέσεις, είτε εκβιαζόμενοι να καταθέσουν ώστε η διαδικασία να οδηγηθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν τους βγήκε και τώρα αποκαλύπτεται βήμα βήμα η σκευωρία και προφανώς οι σκευωροί θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζει μιλώντας στο Πρακτορείο.
Το κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, και τη συζήτηση που γίνεται στη κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας ότι δεν φαίνονται αθώες αυτές οι τοποθετήσεις περί επιστροφής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. «Τις παρακολουθούμε, είναι ενδεικτικές των τριών απόψεων που υπάρχουν στην Ν.Δ. Οι Καραμανλικοί δεν θα ήθελαν να βρεθεί κατηγορούμενος ο άνθρωπος τους», επισημαίνει.
Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά αναφερόμενος στις εσωκομματικές διεργασίες υποστηρίζει ότι ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ πάνε μαζί, με το βλέμμα στο αύριο και στο μέλλον, αυτόνομη πολιτική με στόχο την ανάδειξη της σοσιαλδημοκρατικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας του Κινήματος Αλλαγής. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο φωτοδότης και η ιδεολογικοπολιτική πυξίδα και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι ο ενιαίος πολιτικός φορέας που μπορεί με την συλλογική και ενιαία δραστηριότητα να εκφράσει τις αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών με την σύγχρονη προοδευτική οικονομική και κοινωνική ατζέντα που διαμορφώνει» .
Σχετικά με τη θέμα της ηγεσίας που έχει ανακινηθεί από ορισμένα στελέχη, ο Βασίλης Κεγκέρογλου υπογραμμίζει ότι: «Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στο Συνέδριο πιστεύω ότι θα αποφασιστεί αυτός ο συγχρονισμός. Η Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος της Παράταξης, είναι πρόεδρος μακράς πνοής». Προσθέτει δε, ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει μετά τη Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Για ποιους λόγους, κύριε Κεγκέρογλου, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική) για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του κυρίου Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Νοvartis;
Απ.: Από την πρώτη ανάγνωση και απομίμηση του περιεχομένου της δικογραφίας προκύπτουν σαφέστατα στοιχεία για τις παραθεσμικές παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο στήσιμο της σκευωρίας. Κατά συνέπεια η διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να προχωρήσει και για τις ευθύνες. Βέβαια εμείς δεν διαθέτουμε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών 30 ή 60 για να καταθέσουμε πρόταση για προανακριτική ή εξεταστική. Ψηφίζουμε την πρόταση σύστασης προανακριτικής για τον κύριο Παπαγγελόπουλο που ανακοίνωσε η Ν.Δ ότι θα καταθέσει. Εξάλλου το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ θα είχαν προτείνει από το 2015, αν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, την εξεταστική για τον οικονομικό εκτροχιασμό 2004-09, σημαντικό μέρος του οποίου ήταν η εκτόξευση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2,2 δισ. το 2003 στα 5,8 δισ. το 2009. Ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια αντιμετωπίσαμε την κατάσταση αυτή, με τις μεταρρυθμίσεις, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το νέο τρόπο τιμολόγησης, το πλαφόν στις δαπάνες, τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ κτλ. και η πολιτική αυτή συνεχίστηκε σε γενικές γραμμές από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Αν είχε γίνει λοιπόν η εξεταστική για το 2004-09 θα γνωρίζαμε απόλυτα και όλοι τα αίτια της κρίσης για να μην ξανασυμβεί, και βέβαια θα γνώριζαν όλοι οι πολίτες για το πραγματικό σκάνδαλο του φαρμάκου και δεν θα υπήρχε κανένα περιθώριο συκοφάντησης της μεγάλης προσπάθειας του νοικοκυρέματος και των δύσκολων αποφάσεων που πήρε το ΠΑΣΟΚ για να ορθοποδήσει η χώρα. Τότε παλεύαμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την κρίση με την αδιαφορία στην καλύτερη περίπτωση της Ν.Δ. και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών εκφραστών της πλατείας.
Ερ.: Τι απαντάτε στον ισχυρισμό που προβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως ότι επιδιώκετε τη πολιτική δίωξη στελεχών του;
Απ.: Προκαλεί θυμηδία ο ισχυρισμός αυτός μόνο και μόνο επειδή προβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος συγκάλυψε τον εκτροχιασμό του κυρίου Καραμανλή και έβαλε στο στόχαστρο όλους τους άλλους πολιτικούς αντιπάλους και ιδιαίτερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ερ.: Τι είναι η υπόθεση Νovartis; Πιθανή χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και σκευωρία ή η πραγματική διερεύνηση της σπατάλης και της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου;
Απ.: Το σκάνδαλο στο φάρμακο αφορά όχι μόνο την Novartis αλλά όλες τις εταιρίες και όλο το σύστημα από το γιατρό, το φαρμακοποιό, τους ελεγκτές , τα ασφαλιστικά ταμεία, το Υπουργείο και τους υπουργούς που με την ανοχή ή την αδιαφορία ή συγκεκριμένες ενέργειες και επιλογές ενέχονται για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από 2,2 δισ. το 2003, σε 5,8 δισ. το 2009. Έχουν ευθύνη βέβαια και οι ασφαλισμένοι που άφηναν το βιβλιάριο στο γιατρό και το φαρμακοποιό, οι οποίοι έγραφαν «ανοικτά» συνταγές όχι για άλλους ασθενείς που είχαν ανάγκη, αλλά για κλοπή και εμπόριο. Η Novartis προέκυψε ως ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της έρευνας των Αμερικανικών αρχών για το ζήτημα της παραβίασης του αμερικανικού νόμου που είναι άλλο από αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν εδώ στην Ελλάδα. Όμως την έρευνα αυτή την είδαν σαν ευκαιρία οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ για να στήσουν την σκευωρία κατά συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες μέχρι τώρα αποδείχθηκαν, είτε ψευτομάρτυρες, είτε κατηγορούμενοι για άλλες υποθέσεις, είτε εκβιαζόμενοι να καταθέσουν ώστε η διαδικασία να οδηγηθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν τους βγήκε και τώρα αποκαλύπτεται βήμα βήμα η σκευωρία και προφανώς οι σκευωροί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Ερ.: Πώς σχολιάζετε την άποψη κυβερνητικών στελεχών ότι η υπόθεση αφορά τη Δικαιοσύνη και όχι την Βουλή;
Απ.: Δεν μου φαίνονται και τόσο αθώες αυτές οι τοποθετήσεις! Τις παρακολουθούμε, είναι ενδεικτικές των τριών απόψεων που υπάρχουν στην Ν.Δ. Οι Καραμανλικοί δεν θα ήθελαν να βρεθεί κατηγορούμενος ο άνθρωπος τους. Οι απόψεις του κυρίου Σαμαρά είναι γνωστές για την παραπομπή και του κυρίου Τσίπρα και το ερώτημα είναι ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει πραγματικό ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, θα τον βολεύει;
Ερ.: Ας έρθουμε και στα δικά σας. Βλέπουμε ότι στο Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει μια συζήτηση για τη στρατηγική του και την πολιτική του πρόταση για την οποία εκφράζονται ενστάσεις και διαφωνίες. Είναι βάσιμες;
Aπ.: Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς πλήρωσε το πολιτικό τίμημα της κρίση ενώ άλλοι έχουν τις ευθύνες κατά κύριο λόγο για την πρόκλησή της. Φτάσαμε στο ναδίρ του 4% το 2015 και κυρίως με ένα κόμμα υπερχρεωμένο από την αλόγιστη διαχείριση των οικονομικών πριν την κρίση. Κρατήσαμε, δεν διαλυθήκαμε, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής παράταξης. Η Φώφη Γεννηματά πήρε τις πρωτοβουλίες και κάλεσε τους πάντες. Ήλθαν γιατί δεν ήθελαν να εκτεθούν στο κόσμο της Παράταξης. Στη συνέχεια κάποιοι λιγοψύχησαν, άλλοι λιποτάκτησαν και άλλοι φάνηκαν μικρότεροι των περιστάσεων. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι επιμείναμε και οι πολίτες μας έδωσαν την διπλάσια δύναμη με το νεύμα, προχωρήστε και διεκδικήστε ισχυρό και καθοριστικό ρόλο. Με την δουλειά και την καθαρή, αυτόνομη πολιτική να αποδείξετε ότι είστε χρήσιμοι στην Ελλάδα και να αναδείξετε τη δυναμική σας συμβάλλοντας σε βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Εδώ είμαστε λοιπόν με μία στρατηγική 5ετίας να το παρέχουμε και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που συμβάλουν στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε, να είστε σίγουροι ότι θα είναι χρήσιμες. Αν η διαφωνία είναι μόνο για να αναδειχθεί ο διαφωνών, γρήγορα και πάντα αυτός αποκαλύπτεται πολιτικά.
Ερ.: Τι επιδιώκετε με την πολιτική προγραμματική Συνδιάσκεψη που έχει εξαγγελθεί για το Νοέμβριο; Ποιος είναι ο στόχος της;
Απ.: Η ανάδειξη της σοσιαλδημοκρατικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας του Κινήματος Αλλαγής και η περαιτέρω επεξεργασία των βασικών πολιτικών μας προτάσεων και του πολιτικού σχεδίου μας. Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη συνεννόηση για τα εθνικά και τα μείζονα θέματα. Έχει όμως την δική του πολιτική πρόταση, το Σχέδιο Ελλάδα για να προχωρήσει σε συγχρονισμό με την 4η βιομηχανική επανάσταση, με βιώσιμη ανάπτυξη, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο στόχος μας είναι η πρόοδος και η κοινωνική ευημερία που προϋποθέτουν και τον οδικό χάρτη για να επιτευχθούν.
Ερ.: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ή ΠΑΣΟΚ; Την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ αντί του Κινήματος Αλλαγής τη θέτουν ορισμένα στελέχη…
Απ.: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ πάνε μαζί, με το βλέμμα στο αύριο και στο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο φωτοδότης και η ιδεολογικοπολιτική πυξίδα και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι ο ενιαίος πολιτικός φορέας που μπορεί με τη συλλογική και ενιαία δραστηριότητα να εκφράσει τις αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών με τη σύγχρονη προοδευτική οικονομική και κοινωνική ατζέντα που διαμορφώνει.
Ερ.: Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει; Ως συντονιστής της ΚΟΕΣ τι λέτε; Θα γίνει διαδικασία εκλογής προέδρου;
Απ.: Μετά την συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής για τη σοσιαλδημοκρατία θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπως έχει ανακοινώσει η ΚΟΕΣ από τον Μάιο του 2019. Η εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα γίνει το 2022 σύμφωνα με το καταστατικό του. Οπότε τώρα αναφέρεστε στο τι θα γίνει με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ακούστε λοιπόν την άποψη μου την οποία διατυπώνω για πρώτη φορά. Η πολιτική σχέση Κινήματος Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ όπως την περιέγραψα, η ενιαία λειτουργία και τα ενιαία όργανα της παράταξης, ενισχύθηκε περισσότερο με την ανάληψη από το Κίνημα Αλλαγής της εξυπηρέτησης με καταβολές έναντι, των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων του ΠΑΣΟΚ. Κατά την γνώμη μου λοιπόν ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στο Συνέδριο πιστεύω ότι θα αποφασιστεί αυτός ο συγχρονισμός. Η Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος της Παράταξης, είναι πρόεδρος μακράς πνοής. Ας αφήσουμε επιτέλους την εσωστρέφεια και να προχωρήσουμε δυναμικά όπως ζητά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που στέκουν κοντά στην παράταξη μας για να δικαιώσουμε τη συλλογική προσδοκία τους.