Β. Κικίλιας: Κανονικά η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca (vid)

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τοποθετήθηκε από το Λουξεμβούργο σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca – Χθες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση για τη χορήγηση του εμβολίου μόνο στους άνω των 60 ετών – Καθυσηχαστικός εμφανίστηκε ο Κικίλιας δηλώνοντας πως η παρενέργειες του εμβολίου είναι απειροελάχιστες.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, την οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Ο Υπουργός επί της ουσίας επανέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι καλό να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Η Επιτροπή είχε σημειώσει ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τον κορονοϊό.

Χθες, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανακοίνωσε και επισήμως πως αλλάζει η σύσταση της Επιτροπής αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η δήλωση προκάλεσε προβληματισμό σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό και καλούνται να κάνουν και τη δεύτερη παρά το γεγονός ότι είναι κάτω των 60 ετών.

Έτσι, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Μαρίας Θεοδωρίδου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca. Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Δείτε επίσης: ΝΔ για απεργία σε MMM: Γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια μαθητές και πολίτες