«Σήμερα το πρωί στις ειδήσεις θα απασχολούσε μια μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που θα κατέκαιγε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Ωστόσο, χθες, οι πυροσβέστες με τεράστια προσπάθεια – έχουμε και τρεις δασοκομάντος τραυματίες – απέτρεψαν αυτή τη δυνητική καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον Τ/Σ Mega.
Ο υπουργός επισήμανε ότι «ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έστειλε 14 εναέρια μέσα: από τη Σάμο, την Κρήτη, το Ηράκλειο, τα 4 της Ρόδου, από την Καλαμάτα και από την Αττική. Έφτασε αεροσκάφος με δασοκομάντος από την Αθήνα, ενώ το σύνολο του νησιού – ο δήμαρχος, οι δυνάμεις της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος και η νέα μονάδα δασοκομάντος που δημιουργήσαμε φέτος στη Ρόδο – πάλεψαν σκληρά και αποτελεσματικά». Τόνισε επίσης ότι «αυτό έχει γίνει σε άλλες 200 περίπου κρίσιμες πυρκαγιές φέτος, σε μια σεζόν που το Πυροσβεστικό Σώμα έχει αντιμετωπίσει συνολικά μέχρι σήμερα 4.000 πυρκαγιές». Σημείωσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν σχεδιάζουν επί χάρτου. Δοκιμάζονται στο πεδίο καθημερινά και έχουν κυριολεκτικά σώσει εκατοντάδες χιλιάδες φορές τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες τους και το περιβάλλον από καταστροφές, όπως οι επικίνδυνες πυρκαγιές».
Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, εξήγησε ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2,1 δισ. ευρώ, «έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ είναι ήδη σε διαδικασία διαγωνισμού. Από αυτά, έργα 400 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο του προγράμματος».
«Είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε πριν από χρόνια, ώστε να δημιουργήσουμε στη χώρα μία σοβαρή Πολιτική Προστασία, που θα αποτελεί κληρονομιά για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι μιλούν και επιθυμούν να ασκήσουν κριτική, ενώ από τον Απρίλιο γνωρίζουν τα στοιχεία. Έχουμε πει ότι θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε από την αντιπυρική περίοδο του 2025 και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2029».
Στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, 7 Canadair, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη επιτήρησης, τεχνητή νοημοσύνη, μέσα προστασίας για τους εθελοντές και πυροσβέστες, 13 περιφερειακά κέντρα της Πυροσβεστικής, 101 drones και πολλά άλλα.
Αναφορικά με τη φωτιά στον Βαρνάβα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «αιτιάσεις περί ολιγωρίας της Πυροσβεστικής δεν έχουν βάση, καθώς από την πρώτη στιγμή πυροσβέστες και εθελοντές μάχονταν με φλόγες ύψους 30 μέτρων για να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων». Σημείωσε επίσης ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που επικρατούσε στον Βαρνάβα», προσθέτοντας ότι «μπορεί, ωστόσο, να αξιολογήσει πόσο φυσούσε, πώς αντέδρασε η Πυροσβεστική, τι μάχη δόθηκε, αν έφτασαν στα 5 λεπτά τα εναέρια μέσα και στα 7 λεπτά οι επίγειες δυνάμεις, πώς προστατεύτηκαν οι ζωές όλων αυτών των ανθρώπων και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε».
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στους καθαρισμούς 840.000 οικοπέδων, χαρακτηρίζοντας τους ως «μία τεράστια κατάκτηση» και ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια. Τόνισε ότι «στην περιοχή που επλήγη από τη φωτιά του Βαρνάβα υπήρχαν 83.000 καθαρισμένα οικόπεδα, ενώ κάποια οικόπεδα δεν είχαν καθαριστεί». Τόνισε ότι «από τα στοιχεία και την τεχνητή νοημοσύνη, προκύπτει ότι η πιθανότητα να καεί ένα οικόπεδο είναι υπερπολλαπλάσια αν δεν έχει καθαριστεί» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βελτιωθούμε και άλλο. Είναι μία αέναη προσπάθεια».