Λάθος της αντιπολίτευσης που το καταψηφίζει
«Ελπίζω να βρείτε το θάρρος να ψηφίσετε αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Ο υπουργός τόνισε πως «με το νομοσχέδιο αυτό προσπαθήσαμε να εμπεριέχει την αγωνία και τα αιτήματα των πυροσβεστών πολλές δεκαετίες, των δασαρχών που θέλουν και αυτοί να συνεργαστούν και των δασολόγων και της δασικής υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα και να του δώσουμε τη δυνατότητα να συναποφασίζουν». Υπογράμμισε ότι «δυστυχώς δεν είμαστε στη φάση της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη φάση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχουν επιστήμονες δε, που δομημένα και με στοιχεία μιλούν για κλιματική κατάρρευση».
Τόνισε πως «όσο πιο πολύ επενδύουμε στην πρόγνωση και στην πρόληψη, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να λειάνουμε, να μειώσουμε τις επιπτώσεις των φαινομένων και άρα να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως υπήρξε εκτενής διαβούλευση με όλους τους φορείς και έγινε πολύ μεγάλη προετοιμασία του νομοσχεδίου. Αξιολογώ το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο υπουργός, ως «πάρα πολύ σοβαρό, πολύ κρίσιμο, καίριο και μη κομματικό. Πολιτικό ναι, μη κομματικό όμως». Επισήμανε πως είναι κομβικό να δούμε τι ψηφίζουμε και τι δεν ψηφίζουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση της πρόληψης και να επενδύσουμε σε αυτήν.
Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχέδιου, είπε πως «αναβαθμίζουμε το 112, γιατί είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να παραδεχθούμε όλοι μαζί ότι βοήθησε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Χρησιμοποιήθηκε επαρκώς από το ΕΣΚΕΔΙΚ, από το κέντρο επιχειρήσεων. Ένα κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο υπάρχουν όχι μόνο η Πολιτική Προστασία και οι πυροσβέστες, υπάρχουν επιστήμονες, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και ούτω καθεξής. Περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Την μερική αναστολή υποχρέωσης σε εργασίες, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, για να μην γίνεται δια των τηλεοράσεων, ραδιοφώνων. Την δυνατότητα αναστολής υπαίθριων εκδηλώσεων που θα γίνονται όχι από έναν γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που μέχρι τώρα όριζε ο νόμος, αλλά από μια ειδική επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για ακραία καιρικά φαινόμενα».
Σχετικά με τις αιτιάσεις για την υπαγωγή της ΕΜΥ στο υπουργείο, είπε: «Λέτε ότι θα υποβαθμιστεί η ΕΜΥ, όταν η Πολιτική Προστασία στην ΕΜΥ, τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει και δίνει 100 εκατ. ευρώ για προγράμματα». Για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σημείωσε πως ό,τι «ζήτησαν στη διαβούλευση συμπεριλήφθηκε» και πρόσθεσε:
«Ακούσαμε όλα τα επιχειρήματά του, φέραμε τη Νομική του Υπηρεσία, υιοθετήσαμε τα πιο σημαντικά από αυτά τα οποία ζήτησε. Και για το επιστημονικό του έργο και τα προγράμματά του να επικρέμεται κάτω από τη Γενική Γραμματεία τη ΓΕΓΕΚ και το κάνουμε με νομοθετική βελτίωση στο νομοσχέδιο αυτό». Κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη χρησιμοποιούν «επίπλαστα επιχειρήματα».
Για την άποψη ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να γίνει με μνημόνιο και όχι οι δύο φορείς να επικρέμονται κάτω από το υπουργείο, είπε πως «αυτό δεν έχει καμία σημασία στην ουσία, καθώς το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
Αναφερόμενος σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, ο κ. Κικίλιας κάλεσε να μην υποτιμάται ο καθαρισμός των οικοπέδων, να μπορούν να γίνονται, με απόφαση του γενικού διευθυντή Δασών, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, προληπτικά αντιπυρικές ζώνες που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν.
Ο υπουργός απέρριψε ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και σημείωσε ότι θέλουμε να μπούμε μέσα στο δάσος με τους επιστήμονες, τους δασάρχες, τους ειδικούς δασολόγους, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, για να το προστατεύσουμε και επισήμανε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως από τη μια ζητούν «η Πολιτική Προστασία να αναβαθμιστεί, να μπορεί να ελέγξει και να συντονίσει παραπάνω όλους αυτούς τους φορείς, κι όταν έρχονται εδώ πέρα τα εργαλεία θεωρείτε ότι είναι αποσπασματικό, πρόχειρο και ότι δεν θα οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα». Θέλω, είπε, «να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για το μίνιμουμ» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναβάθμισε το υπουργείο από μια Γενική Γραμματεία που ήταν, ενώ το Π.Δ. είναι ακόμα στην εισηγήτρια στο ΣτΕ, «γιατί μπαίνει και η αρωγή που πρέπει να υπάρχει, οι αποζημιώσεις, και είναι σωστό».
Πρόσθεσε πως μέσα από το ΑΙΓΙΣ, μέχρι τις 31/12/23 δημοπρατούνται έργα 847 εκατ. ευρώ για βαρέως και μεσαίου τύπου ελικόπτερα, για καναντέρ, drones, σένσορες, κάμερες, ανιχνευτές, νέες υδροφόρες και αυτοκίνητα του πυροσβεστικού. Είναι ένα έργο το οποίο θα αφήσει προίκα για το Πυροσβεστικό Σώμα και για τις επόμενες γενιές σε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, είναι καίριο και πάρα πολύ σημαντικό, δείχνει την ιεράρχηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σε αυτό που λέγεται Πολιτική Προστασία, είπε ο υπουργός.
Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στον χθεσινό σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, «έχοντας την εμπειρία, έχοντας την τύχη και την τιμή να προΐσταμαι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το 2014 και να ξέρω από πρώτο χέρι το ρίσκο, τις δυσκολίες, τις μάχες, τους αγώνες που δίνουν οι Έλληνες αστυνομικοί, αλλά και οι πυροσβέστες. Επικοινώνησα χθες το βράδυ με τη Διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νικαίας για να έχω μία εικόνα για το πώς βρίσκεται, γιατί είναι σε κρίσιμη κατάσταση ο Έλληνας αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του καθήκοντος».
Ο υπουργός εξέφρασε την στήριξή του και την ελπίδα η περιπέτειά του να έχει αίσιο τέλος, ενώ ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά του. «Θέλω να πω ότι υπάρχουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας που τα επαγγέλματά τους είναι διαφορετικά από τα δικά μας. Γιατί όπως εμείς όλοι, το πρωί πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά η φύση και η υφή του επαγγέλματος αυτού, όπως είναι οι Έλληνες αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι ένοπλες δυνάμεις, ενδεχομένως να μη γυρίσουν το βράδυ. Απαιτεί λοιπόν ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, προσωπικότητα και χαρακτήρα, γι΄ αυτά τα παιδιά, γι΄ αυτούς τους νέους ανθρώπους κατά κύριο λόγο, για να ασκούν αυτό το λειτούργημα» τόνισε.
Δείτε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη αύριο στο Μαξίμου για την οπαδική βία