Το πρόβλημα των σιδηροδρόμων είναι διαχρονικό”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, δύο τρένα μετά από σφοδρή μετωπική σύγκρουσή τους παρέσυραν στον θάνατο πενήντα επτά ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους. Ένα τραγικό γεγονός, για το οποίο υπάρχουν ευθύνες και παραλείψεις, τόσο τεχνικές, όσο και κυβερνητικές. Αυτό το πολύνεκρο έγκλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν υπήρχαν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά ανθρωπιάς των αρμόδιων φορέων του κράτους και της κυβέρνησης.
«Τα προμηνύματα είχαν φτάσει έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα αρμόδια υπουργεία, αλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε προκλητικά, δίνοντας την εντύπωση ότι αποδεχόταν τη συμφορά που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν”, υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Στίγκας, ενώ προσέθεσε πως “οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο έγκαιρα έκρουαν καμπάνες ανησυχίας για την ελλιπέστατη ή ανεπαρκή συντήρηση του δικτύου, την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, αλλά και την υποστελέχωση προσωπικού και εργαζομένων».
Παράλληλα, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” χαρακτήρισε ως “προφητικά τα λόγια των εργαζομένων των σιδηροδρόμων”, ενώ αναφερόμενος στους 57 νεκρούς του δυστυχήματος σημείωσε: «Σε αυτό το -μεγάλων ποινικών διαστάσεων- σιδηροδρομικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους νέα παιδιά. Οι οικείοι τους στερήθηκαν το χαμόγελο από τον θάνατο των παιδιών τους, ενώ τους στοίχειωσε η φράση «πάρε με όταν φτάσεις», που έγινε μοιρολόϊ στην ελληνική κοινωνία».
Αμέσως μετά, ο κ.Στίγκας άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας:
«Αντί να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία, προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία που ενοχοποιούσαν συγκεκριμένες υπηρεσίες και κυβερνητικούς προύχοντες. Οκτώ μήνες αυτή η κυβέρνηση κωλυσιεργεί απίστευτα, απάνθρωπα με τη συμμετοχή και των άλλων κομμάτων εξουσίας. Είναι μέγιστη η θλίψη μας που το θέμα όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει αλλά που διαφαίνεται μεθοδολογία συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών. Όταν είχε συμβεί η συμφορά στα Τέμπη, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κατά την προσφιλή της τακτική ό,τι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Ευθύνες θα αποδοθούν». Επειδή, όμως «η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα ανοιγοκλείνει σα φυσαρμόνικα που την παίζει η διοίκηση», μόλις ακούσαμε αυτήν την υπόσχεση γνωρίζαμε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της, μόνο αν της το επιτρέψει η εκτελεστική εξουσία. Και επειδή η τελευταία θα φρόντιζε να καλύψει τα νώτα της όσο μπορούσε καλύτερα, προβλέπαμε ότι η εντολή που η κυβέρνηση θα έδινε στην δικαιοσύνη θα ήταν ίδια με αυτήν που δίνει στην πλειονότητα των αντίστοιχων περιπτώσεων. Κωλυσιεργία επί μακρόν, ώστε να ξεθυμάνει η οργή και ο πόνος των χαροκαμένων, με κατάληξη αφ’ ενός ένα γενικό κουκούλωμα και αφ’ ετέρου μια επιλεκτική επίρριψη ευθυνών σε κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους που είναι ακίνδυνοι για το σύστημα».
Ο κ.Στίγκας σημείωσε, επίσης, ότι πρώτοι οι “Σπαρτιάτες” με επιστολή τους, στις 23 Οκτωβρίου 2023, “απευθύνθηκαν προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε άμεσα να κατατεθεί από κοινού πρόταση για την συγκρότηση αυτής της επιτροπής”.
Τέλος, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” τόνισε ότι “το κόμμα λέει «ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε αυτό το συμβάν και έτσι να αποδοθούν στους υπαιτίους οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες, σε όλη τους την έκταση, προκειμένου να βρουν δικαίωση οι επιζώντες και να λυτρωθούν οι αδικοχαμένες ψυχές”.
Δείτε επίσης: Προτάσεις για δύο προανακριτικές θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το δυστύχημα στα Τέμπη