Βαρουφάκης για το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς: Έχουμε άλλη μία έκφανση της λεηλασίας αυτού του τόπου

Συνάντηση με την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Πολιτών Κελλάριου Όρμου «Μικρό Έμβολο» είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη, την Συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής Λίτσα Αλεξάκη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρένα Παπαδοπούλου, μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την «οικοπεδοποίηση» του Πάρκου Σοφούλη και την Ακτή Ντοβίλ και την συνολική προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, από το Καραμπουρνάκι έως και την Αρετσού. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου αναφέρθηκαν στον αγώνα που δίνουν για να προστατέψουν τους πράσινους, ελεύθερους, δημοσίους χώρους για τους πολίτες, οι οποίοι είναι και εξαιρετικά περιορισμένοι. Ενώ υπογράμμισαν και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της διαχρονικής απαξίωσης των χώρων αυτών και της «παράδοσης» τους στις τράπεζες της ολιγαρχίας, τα διάφορα ταμεία και το ΤΑΙΠΕΔ.

propoli

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συλλόγου για την ενημέρωση και τον αγώνα που δίνουν για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, εξέφρασε την στήριξη του ΜέΡΑ25 στην προσπάθεια του Συλλόγου, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να έχει καταθέσει ήδη σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε σχετικά:

«Εδώ σε αυτό το χώρο, διαδραματίζεται το τελευταίο επεισόδιο της τραγωδίας των κοινών. Της τραγωδίας του δημόσιου χώρου, ο οποίος στο πλαίσιο της χρεοκοπίας αυτού του τόπου, λόγω ιδιωτικών χρεών, δημοσίων χρεών, χρεοκοπίας των δήμων, του κράτους, έχεις μια καταπάτηση ενός παραλιακού μετώπου που είναι συστηματική, που αφορά όλη την Καλαμαριά. Στο όνομα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που έχει το ρόλο της σε μια ευνομούμενη κοινωνία, καταπατείται τόσο πολύ ο δημόσιος χώρος που η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι ιδιώτες δεν θα έχουν χώρο να αναπνεύσουν και σε λίγο οι Έλληνες πολίτες δεν θα έχουμε πρόσβαση στη θάλασσά μας, όπως συμβαίνει στις αποικίες. Όταν οι αποικιοκράτες πηγαίνουν κάπου εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους και για τις επιχειρήσεις τους, είτε είναι στην Ινδία οι Βρετανοί είτε είναι στη Χαβάη οι Αμερικάνοι, έτσι και εδώ έρχονται, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτό το χωράφι εδώ, αυτό το οικόπεδο -θα έπρεπε να είναι ένα σπουδαίο πάρκο, κοιτάξτε τη θάλασσα πίσω,- υποτίθεται ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα έχει φαλιρίσει, τέσσερις φορές τα τελευταία 13 χρόνια. Εσείς που μας βλέπετε την έχετε ανακεφαλαιοποιήσει, τους έχετε διαδώσει, τους έχετε κάνει ανθρώπους και έρχονται τώρα και σας λένε ότι “το δημόσιό σας χώρο εμείς πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε” και σε συνεργασία αγαστή, ίσως, και κρυφή με τον Δήμο, ο οποίος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και αν χρειάζεται, να αποζημιώσει την Εθνική Τράπεζα με κάποια συμβολικά ποσά τουλάχιστον. Τελικά αυτό εδώ θα γίνει κάποιο μαγαζί το οποίο θα ανήκει σε κάποιον ξένο, το οποίο μαγαζί αυτό θα πνίξει την τοπική κοινωνία, ακόμα και τους ιδιώτες, τα μαγαζιά. Είναι μια άλλη έκφανση της λεηλασίας αυτού του τόπου επειδή είμαστε μια χρεοδουλοπαροικία, μια φυλακή χρέους, πτώχευσης και αναπαραγωγής της μεταφοράς πλούτου, όχι μόνο από τους φτωχούς στους πλούσιους, αλλά από τους Έλληνες στα Cayman Islands.

Ο ρόλος μας είναι να μεταφέρουμε στη Βουλή τη φωνή των κατοίκων της περιοχής, είτε μιλάμε για το μέτωπο το παραλιακό στην Καλαμαριά είτε μιλάμε για τους ανθρώπους στο Βόλο- που παλεύουν κόντρα στα τσιμέντα της Lafarge- είτε μιλάμε για τους ανθρώπους που μάχονται εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Στόχος μας είναι να είμαστε η φωνή τους, όχι για να καρπωθούμε εμείς τα κομματικά οφέλη αλλά για να έχουν φωνή. Οπότε, έχουμε κάνει πολλές ερωτήσεις στη Βουλή. Η αγωνία μας ξέρετε ποια είναι; Να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουμε για άλλο λόγο.»

Δείτε επίσης: Οικονόμου: Ο Τσίπρας χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ λέει ξανά ψέματα

Loading